20 martie 2014, 11:01 Realitatea moldovenească views 8985
Începe festivalul de poezie consacrat lui Liviu Damian
Foto: timpul.md
20 martie 2014, 11:01 Realitatea moldovenească views 8985

Începe festivalul de poezie consacrat lui Liviu Damian

În Republica Moldova va avea loc Festivalul de poezie „Liviu Damian şi enigmele verbului", care se va desfăşura la Chişinău, comuna Corlăteni, raionul Rîşcani şi oraşul Bălţi, în perioada 20-21 martie, comunică MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, Ministerul Culturii, consiliul raional Rîşcani şi primăria comunei Corlăteni. La manifestare vor participa scriitori din Republica Moldova, România şi Ucraina.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a spus că în dimineaţa zilei de 20 martie la Chişinău va avea loc o depunere de flori la placa comemorativă de pe faţada blocului în care a locuit poetul Liviu Damian.

Apoi la Casa Scriitorilor se vor desfăşura mai multe manifestări. Acestea vor începe cu un recital poetic Liviu Damian cu secvenţe din fonoteca TRM, continuat de către Irina Samson şi Doina Lisnic, studente la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Tot aici va fi inaugurată expoziţia de cărţi şi manuscrise „Liviu Damian", după care va avea loc o sesiune de comunicări. În aceeaşi zi vor fi lansate volumele de poezie de Liviu Damian: „Din rană creşte ramul", apărut la Editura „Arc" din Chişinău şi „Punctul meu de sprijin e iubirea" (Editura „TIPO Moldova", Iaşi).

Pe 21 martie scriitorii vor pleca la Corlăteni, Rîşcani. La mormîntul poetului va avea loc un parastas. Oaspeţii vor vizita Muzeul „Liviu Damian" din incinta Căminului cultural Corlăteni, după care ei se vor întîlni cu profesorii şi elevii Liceului „Victor Dumbrăveanu". Declamatori din gimnaziile şi liceele din satele învecinate vor prezenta un recital-concurs de poezie. Festivalul se va încheia cu o întîlnire cu profesorii şi studenţii Universităţii de Stat „Alecu Russo" din Bălţi cu genericul „Din depărtări revin la vechea vatră...".

Liviu Damian s-a născut pe 13 martie 1935 în comuna Corlăteni, judeţul Bălţi. În 1960 a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova. Debutează editorial în 1963 cu placheta „Darul fecioarei", urmată de volumele „Ursitoarele", „Sînt verb", „De-a baba iarba", „Un spic în inimă", „Partea noastră de zbor", „Mîndrie şi răbdare", "Coroana de umbră" ş.a. S-a stins din viaţă pe 20 iulie 1986 la Chişinău.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , Moldova , literatura , poet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1009 locuitori

Pojăreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Pojăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1009 oameni. Satul Pojăreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.