Mergi spre compartimentul: Copiilor
11 mai 2016, 17:00 Copiilor views 10435
Succesele elevilor din Moldova la Olimpiadele Internaționale  (Foto)
11 mai 2016, 17:00 Copiilor views 10435

Succesele elevilor din Moldova la Olimpiadele Internaționale (Foto)

Ieri, lotul olimpic din Moldova s-a întors de la ediția a 33-a a Olimpiadei Balcanice de Matematică, aducînd acasă 1 medalie de aur, 1 medalie de argint, 2 medalii de bronz și 1 mențiune de onoare. Concursul s-a desfășurat în perioada 05 - 10 mai curent, la Tirana, Albania și a întrunit 109 participanți din 18 țări.

După cum a informat reprezentantul Direcției învățămînt preuniversitar a Ministerului Educației Valentina Ceapa, lotul olimpic național a fost format din 6 elevi de la Liceul Teoretic "Orizont", Chişinău, însoțiți de dr. Valeriu Baltag, cercetător științific superior la Institutul de Matematică și Informatică al Academiei de Științe a Moldovei.

Cel mai tare la matematică s-a dovedit a fi Cezar Port, care a obținut medalia de aur. Cezar a fost urmat de colegul său, Mihail Țarigradschi – deținător al medaliei de argint. Ambii olimpici sînt elevi în clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Orizont" din capitală.

Medalii de bronz aucucerit Marcel Bezdrighin și Alic Ciumeico, elevi înclasa a XII-a și, respectiv, clasa a IX-a din același liceu. Tot în clasa a IX-a își face studiile și Tudor Șarpe, care a obținut mențiunea de onoare.

Republica Moldova participă din anul 1996 la Olimpiada Balcanică de Matematică.

Iar în Moscova, Federația Rusă, în perioada 1-8 mai curent, s-a desfășurat cea de-a 50-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev", la care au participat 114 elevi din 22 țări.

Cicnaev Mihail, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „M. Viteazul" și Mitcov Dumitru, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „M. Eminescu" din Chișinău, s-au întors acasă cu două medalii de bronz.

Timp de 5 ore participanții au parcurs două probe teoretice și una practică, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat.

Potrivit reprezentantului Ministerului Educației Nadeja Velișco, prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secțiuni incluse: chimie fizică, științele vieții, chimie anorganică, chimie organică și chimie analitică.

Un aport considerabil la pregătirea elevilor olimpici l-au avut atît profesorii din scoli și licee cît şi echipa de profesori de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova.

Precizăm că din lotul olimpic al Moldovei au mai făcut parte Curtev Stefan, elev, clasa a XII-a, Liceul Teoretic "D. Cantemir", și Mogorean Regina, clasa a XI-a, Liceul Teoretic "M. Viteazul", Chișinău.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

olimpiada , succes , elevi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1681
Populația:
1592 locuitori

Meleşeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Meleşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Călărași și la 74 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1592 de oameni. Satul Meleșeni a fost menționat documentar în anul 1681.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.