Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 octombrie 2012, 09:48 Localitaţile Moldovei și diasporei views 7873
09 octombrie 2012, 09:48 Localitaţile Moldovei și diasporei views 7873

România finanțează ilegal ”Radio Chișinău”


Foto: radardemedia.ro 

Curtea de Conturi a României a stabilit că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a alocat nelegal 1 645 407 RON (5 758 921 MDL) pentru deschiderea la Chișinău a postului de radio ”Radio Chișinău”, în acest proces fiind implicate mai multe companii din Moldova și România, scrie nit.md.

Potrivit raportului Curții de Conturi a României, autoritățile de la București intenționau să achiziționeze frecvențele unui post de radio local, care ulterior s-ar fi transformat, din cont propriu, în unul național. Astfel, potrivit raportului, Societatea Română  de Radiodifuziune a cumpărat 51 % din capitalul social deținut de SC ”Pajura Albă” SRL, care deținea 7 frecvențe ale postului de radio Arena.FM din Moldova. În schema de vînzare/cumpărare au fost implicate Asociația Obștească ”Centrul de Cultură și Carte Românească”, SC ”Pajura Albă” SRL și SC ”Carnivor Media” SRL.

Aceeași sursă susține că cheltuielile pentru achiziționarea și întreținerea postului de radio românesc în Moldova au crescut neplanificat. Astfel, ”Departamentul a aprobat și decontat din fonduri publice, cheltuieli nelegale în sumă totală de 1 645 406 lei în condițiile în care obiectul finanțării nu poate fi încadrat în dispozițiile legale privind regimul acordării finanțării nerambursabile”.

”Radio Chișinău”, care este un produs al Radio România, realizat în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, s-a lansat oficial în Moldova pe data de 1 decembrie 2011. Presa românească scria despre lansarea postului de radio că ”îşi propune să aducă pe piaţa mediatică din Republica Moldova proiecte editoriale de calitate, la standardele Serviciului Public de Radio românesc, care să răspundă cerinţelor culturale şi de informare ale ascultătorilor şi să contribuie la promovarea valorilor autentice comune şi europene”.

Postul de radio a fost lansat fără a avea aprobarea organelor responsabile pentru folosirea denumirii capitalei moldovenești. Potrivit legislației în vigoare, atribuirea denumirii statului sau a capitalei pentru o publicație, post de radio, televiziune, etc, are nevoie de aprobarea organelor abilitate. În cazul denumirii Chișinău, aprobarea trebuia să vină de la Consiliul municipal Chișinău, mai ales că postul de radio deschis are pretenția că este unul municipal. O astfel de decizie nu a fost aprobată de Consiliul municipal Chișinău, care a anunțat că va cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului retragerea denumirii postului de radio românesc.

Cuvinte cheie:

Romania , Moldova , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
936 locuitori

Enichioi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Enichioi, Floricica, Bobocica, Ţolica. Satul Enichioi este situat pe Valea Enichioiului, la distanța de 37 km de oraşul Cantemir şi la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 936 locuitori. Satul Enichioi a fost atestat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.