Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 aprilie 2016, 14:30 Diaspora moldovenească views 7532
Cezara Kolesnic a decis să întindă o mînă de ajutor unei familii din Glodeni
25 aprilie 2016, 14:30 Diaspora moldovenească views 7532

Cezara Kolesnic a decis să întindă o mînă de ajutor unei familii din Glodeni

Pictorița moldoveancă Cezara Kolesnic, stabilită la Bruxelles, a decis să întindă o mână de ajutor unei familii din R. Moldova care nu are un acoperiș deasupra capului și care adună bănuț cu bănuț pentru a-și procura o locuință.

După ce a aflat despre istoria tristă a acestei familii, despre care a scris anterior Ziarul NAȚIONAL, pictorița a decis să doneze una din lucrările sale pentru a ajuta această familie.

Lucrarea „Sasha" face parte din seria „Oda Copilăriei", începută în anul 2009, și înfățișează un băiețel timid, îmbrăcat în cămașă tradițională, pe fundalul unui covor cu trandafiri.

Personajul tabloului are privirea timidă și puțin tristă, pentru că își amintește de fotografiile de familie în care erau presați de fotograful ambulant să-i imortalizeze alături de părinți.

„Nu mă consider filantrop, deși încerc să contribui când am ocazia. Istoria acestei familii m-a atins fără să vreau, fără să caut asta. Acest băiețel care poartă o căciulă de culoare albastră, ca și ferestrele caselor moldovenești, mi-a amintit de țara în care am crescut, deprimăvara cu liliac și de toți ceilalți copii cărora le dau viată pe pînză de cîțiva. Nu pot explica de ce el, dar acest copilaș brusc mi-a furat liniștea și m-a rupt din „rutina mea artistică". Cîteva zile la rînd nu-mi găseam locul și mă gîndeam oare cum e posibil într-o R. Moldovă pustie să rămâi fără casă?! Știu foarte bine că nu putem să-i ajutam pe toți și nu putem să-i hrănim pe toți cei care sunt înfometați, dar nu am fost noi educați să fim buni? Și fiecare se crede o persoană bună și demnă de respect, fiindcă așa am fost educați să credem, dar oare de câte ori am demonstrat asta cu adevărat? Vreau să cred că această acțiune va avea un rezultat pe măsură și îi îndemn pe toți cunoscuții și prietenii mei să întindă o mînă de ajutor", este îndemnul tinerei pictorițe.

Licitația este dedicată lui Ștefănuț, Emma, Elena, Vasilică și părinților lor.

Muzeele și colecționari din întreaga lume ar fi mîndri să intre în posesia unui tablou semnat de Cezara Kolesnik. Nu sînt prea multe în R. Moldova, artista lucrînd în Belgia.

Licitația online este gestionată de către CCF Moldova (Copil Comunitate Familie) și va dura pînă în ajunul Paștelui, pe 30 aprilie. Aceasta face parte din campania de colectare de fonduri pentru procurarea unei case pentru o familie cu patru copii din raionul Glodeni.

Cuvinte cheie:

ajutor , familie , pictor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
153 locuitori

Grigorăuca este un sat din cadrul comunei Bădiceni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 153 de oameni. Satul Grigorăuca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.