Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 martie 2014, 15:52 Diaspora moldovenească views 12201
Preşedinta Asociaţiei moldovenilor din Norvegia a devenit Consul onorific al R. Moldova la Oslo
Foto: trm.md
28 martie 2014, 15:52 Diaspora moldovenească views 12201

Preşedinta Asociaţiei moldovenilor din Norvegia a devenit Consul onorific al R. Moldova la Oslo

A fost învestit în funcţie primul consul onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei. Anunţul a fost făcut de Ambasada Republicii Moldova în Suedia, Finlanda şi Norvegia, cu sediul la Stockholm, titrează jurnaldenord.info.

Funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova va fi exercitată de jurista Esenia C. Steckmest, preşedinta „Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia" şi liderul diasporei moldoveneşti din această țară, mai scrie publicația românească din Norvegia.

Rolul noului consul onorific este de a oferi asistenţă şi consultanţă cetăţenilor moldoveni și de a proteja drepturile şi interesele cetățenilor noștri stabiliți în Norvegia. De asemenea, va sprijini promovarea intereselor Republicii Moldova în Regatul Norvegiei, în special în domeniile economic, comercial, investiţional, tehnic, ştiinţific, cultural şi turistic, precum şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între cele două state.

Atribuţiile consulului onorific nu vor cuprinde acţiuni care implică exercitarea autorităţii de stat cum ar fi cele referitoare la cetăţenie, vize, paşapoarte, acte de stare civilă, încasarea taxelor consulare pentru serviciile prestate, precum şi orice alte activităţi de acest gen, toate aceste atribuţii ținînd de competenţa Ambasadei.

În schimb, consulul onorific va asigura informarea cetăţenilor moldoveni despre procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi, în caz de necesitate, va putea colecta dosare de solicitare a diverselor servicii consulare, pe care ulterior le va înmîna Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm spre soluționare.

Primul consul onorific al Republicii Moldova la Oslo are 35 de ani și locuiește în Norvegia din anul 2003. A absolvit Facultatea de Drept, secția Drept Internațional, a Universității de Stat din Moldova și are studii de business si management urmate în Norvegia . Este căsătorită și are trei copii. Activează în calitate de consultant juridic la una dintre cele mai renumite companii internaționale de avocatură.

De asemenea, Esenia Steckmest este cîștigătoarea premiului norvegian „Imigranți de succes" și face parte din Consiliul de Administrație al „Rețelei imigranților de succes din Norvegia". Este președinta „Asociației Moldovenilor din Norvegia", desfășoară diverse activități sociale și economice, este implicată în numeroase acțiuni de voluntariat, atît în Norvegia, cît și în Republica Moldova.

„Am primit cu încîntare, dar și cu mare responsabilitate, misiunea de a reprezenta țara natală, Republica Moldova, în relația cu partenerii norvegieni. Îmi propun, drept sarcină prioritară, intensificarea relațiilor de prietenie între aceste state, stimularea, facilitarea, intermedierea și sprijinirea multiplelor contacte între instituții și personalități din Republica Moldova și Regatul Norvegiei. Am în vedere, în primul rînd, domeniile economic, politic, social, cultural, turistic, sportiv, dar și altele", a declarat pentru Jurnal de Nord noul consul onorific al Republicii Moldova.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , consulat , Norvegia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
542 locuitori

Lazo este un sat din cadrul comunei Hăsnăşenii Noi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Drochia și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 542 de oameni. Satul Lazo a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.