Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 iunie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1131
Opinie:
29 iunie 2023, 12:00 Natura şi turismul views 1131

Opinie: "În Moldova există un control slab asupra defrișărilor"

În Moldova există încă un control slab asupra defrișărilor, a căror amploare a crescut pe fondul creșterii prețului gazelor naturale.

O astfel de opinie a exprimat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

"Moldova se confruntă cu această situație, de cînd deficitul și prețul ridicat al gazelor au dus la defrișări în masă, ceea ce a provocat pagube uriașe ecosistemelor forestiere în acest an, desigur, și nu exclud că ceva similar se va întîmpla și în viitor. Din moment ce prețul energiei crește, respectiv, crește și atractivitatea pădurii pentru cei care o taie ilegal, localnici și pentru cei care stau pe această bogăție și se gîndesc cum să facă un ban. Adică, acest factor de control slab în acest domeniu, desigur, va continua să joace un rol în faptul că vom planta păduri, dar și le vom pierde", a subliniat cunoscutul ecologist.

El a recunoscut că acum inspecțiile speciale de mediu pentru controlul defrișărilor sînt bine dotate din punct de vedere tehnic, au chiar sisteme de termoviziune, adică pot identifica braconierii care încearcă să taie pădurea noaptea, dar totul depinde și de calitatea oamenilor. "Dacă oamenii sînt hotărîți să lupte împotriva acestui lucru, totul este în regulă, dar dacă oamenii joacă un rol dublu, cum s-ar spune...", și-a declarat el nemulțumirea.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , defrișare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.