Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 iunie 2023, 14:30 Natura şi turismul views 981
Un cormoran singuratic, observat pe lacul Rîșcani
28 iunie 2023, 14:30 Natura şi turismul views 981

Un cormoran singuratic, observat pe lacul Rîșcani

Pe lacul Rîșcani, nu departe de caruseluri, și-a găsit loc de trai un cormoran, care a fost surprins de fotograful Serghei Petrenko. Localnicii spun că pasărea a fost observată în urmă cu o săptămînă. Cormoranul stă într-un singur loc și vînează cu destul succes pești.

Cormoranii trăiesc și vînează de obicei în colonii. Cînd ajung pe apă, stau într-un arc larg care cuprinde un banc de pești. Bătînd zgomotos din aripi, strigînd, producînd sunete asemeni lătratului, și bătînd cu aripile apa, ei împing peștii speriați în zona de apă puțin adîncă, relatează locals.md.

Această pasăre pare prostuță și neîndemînatică, dar ele sînt lideri în consumul de pești mari. Sînt asemănătoare ca mărime cu gîștele, cîntărind pînă la 3 kilograme.

Au un gît lung, un corp alungit, picioare palmate și un cioc curbat ca un cîrlig pentru a-și ține prada atunci cînd sînt prinse în ape adînci. Nu există nicio diferență de culoare între mascul și femelă.

Pînă în anii '70 se credea că cormoranii doar treceau în zbor prin Moldova, dar la mijlocul anilor '80 s-a descoperit că cormoranul se reproducea într-o mare colonie mixtă de reproducere a păsărilor care trăiesc lîngă apă, lîngă rîul Prut, în apropierea iazurilor de la ferma piscicolă din satul Crihana Veche, raionul Cahul. De atunci, cormoranii sînt considerați păsări care se reproduc în Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pasari , lacuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
38 locuitori

Bocicăuţi este un sat din cadrul comunei Bălcăuţi, raionul Briceni. Satul se află la nord-vest de Edineţ, între satele Bălcăuţi şi Colicăuţi, situat la 20 km de oraşul Briceni, la 20 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 38 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din iulie 1585, acesta fiind trecut în documente cu numele Başcăuţi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.