Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 615 Vizualizări

Au început lucrările de reabilitare a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”


La Butuceni a fost dat start ieri lucrărilor de reabilitare a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi" ce se vor efectua cu susținerea financiară din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru este responsabilă de implementarea proiectului, transmite moldpres.md.

Lucrările de reabilitare au început cu edificarea blocului cu sală de conferință multifuncțională, oficii și depozite. Totodată, în cadrul proiectului vor fi executate lucrări de conservare și amenajare a accesului pentru vizitatori, inclusiv persoanele cu nevoi speciale, către obiectivele turistice ale Rezervației. Urmează consolidarea și conservarea Băii medievale, lucrări de reconstrucție a valului de apărare și a sistemului de fortificare medieval cu săli de expoziție.

Contractul de antrepriză pe proiect a fost semnat la sfîrșitul lunii octombrie, și prevede executarea lucrărilor în termen de 14 luni. Valoarea lucrărilor planificate constituie circa 27 milioane de lei (cca 1,35 mln de euro), bani care vor fi acordați din FNDRL.

Potrivit ADR Centru, prin realizarea obiectivelor propuse se urmărește sporirea valorificării sustenabile a patrimoniului cultural, evidențierea patrimoniul arhitectural, precum și modernizarea infrastructurilor existente. „Acest lucru va condiționa creșterea considerabilă a fluxului de vizitatori în zonă, fapt care va avea un impact benefic asupra comunității locale, va sprijini agenții economici din regiune și respectiv va mări aportul la bugetul local cît și la cel național”, rezumă sursa citată.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Limbenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1824
Populația:
1676 locuitori

Limbenii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Limbenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Glodeni și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1676 de oameni. Satul Limbenii Noi a fost menționat documentar în anul 1824.

Citeşte mai departe