Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 septembrie 2021, 10:15 Natura şi turismul views 3372
Nistrul a secat foarte mult, așa ceva nu s-a mai întîmplat pînă acum
02 septembrie 2021, 10:15 Natura şi turismul views 3372

Nistrul a secat foarte mult, așa ceva nu s-a mai întîmplat pînă acum

Un cunoscut activist public și politic din Moldova Fiodor Ghelici a calificat starea actuală a Nistrului drept o „catastrofă ecologică”, pe care a considerat-o mai periculoasă decît pandemia COVID-19, scrie point.md.

Fiodor Ghelici a transmis live de pe pagina sa de pe rețea de socializare o imagine video a rîului Nistru secat, remarcînd că „un stol de egrete se plimbă pe jos la mijlocul Nistrului”.

Imaginile au fost făcute pe un pod peste rîu lîngă Dubăsari. „Ați mai văzut așa ceva? Este prima oară pentru mine. De aceea m-am oprit ca să vă arăt. Se transformă deja într-un pîrîu - nu este Nistru!”, s-a revoltat activistul.

Potrivit observațiilor făcute la fața locului, Ghelici a spus că „apa curge ușor pe partea stîngă”, în timp ce lîngă malul drept sînt vizibile bănci mari de nisip, scotînd la iveală fundul rîului. „Acest lucru este mai rău decît COVID”, a spus el și a reamintit că capitala Moldovei și împrejurimile sale sînt alimentate cu apa din Nistru.

Publicația a provocat numeroase reacții pe rețea de socializare. Multe comentarii indică relația dintre secarea Nistrului și funcționarea unei centrale electrice deținute de Ucraina. „Salutări de la noua centrală electrică din Ucraina”, a scris unul dintre internauți.

„Sînt din Criuleni. Vara întotdeauna e așa”, a spus un alt comentator. În plus, alți locuitori ai țării au spus că „la Soroca este la fel”.

Problema situației ecologice de pe Nistru a provocat îngrijorarea specialiștilor și activiștilor civici în ultimii cinci ani. După cum s-a raportat anterior, încă în 2016 ecologiștii au avertizat cu privire la probabilitatea ca locuitorii Moldovei să poată rămîne fără apă și au bătut alarma.

Recent, șeful Asociației Internaționale a Păstrătorilor rîului Nistrului „Eco-Tiras”, doctor în științe biologice Ilia Trombițchi a declarat: „Nistru de pe teritoriul Moldovei se va transforma într-o mlaștină stagnantă, iar Chișinăul și alte localități pot rămîne fără apă potabilă. Delta Nistrului, care se află sub protecția internațională în temeiul Convenției asupra zonelor umede, va începe să moară”.

În Moldova, responsabilitatea pentru deteriorarea stării Nistrului este atribuită energeticienilor din Ucraina, care gestionează monopolist complexul hidroenergetic din Nistru. Este vorba despre o cascadă de centrale hidroelectrice care au fost construite în zona superioară a rîului. Sînt planificate să fie lansate încă cîteva turbine.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , ecologie , catastrofe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
534 locuitori

Beloci este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 128 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 534 de oameni. Satul Beloci a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.