Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
18 iulie 2012, 12:35 Natura şi turismul views 7713
18 iulie 2012, 12:35 Natura şi turismul views 7713

Iunie, cea mai calda lună din istoria Terrei după 1880


Foto: stiri.rol.ro 

Temperaturi record în luna iunie, la suprafaţa Terrei, cu 0,68 grade deasupra mediei secolului al XX-lea.

Luna iunie a marcat un record de căldură, potrivit graficelor existente, iar temperatura medie din aprilie-iunie a avut cea mai ridicată valoare înregistrată pînă în prezent, potrivit măsurătorilor Agenţiei oceanice şi atmosferice americane (NOAA).

În perioada ianuarie-iunie, temperatura medie la suprafaţa Terrei nu a mai fost niciodată atît de ridicată, cu excepţia anului 2007, un an cu temperaturi record.

Centrul de date climatice naţionale al NOAA (National National Oceanic and Atmospheric Administration) realizează o analiză lunară a temperaturilor, bazată pe informaţii care datează din 1880.

Temperatura medie de la suprafaţa globului în luna iunie a fost de de 16,2 grade Celsius, cu 0,68 grade deasupra mediei secolului al XX-lea, de 15,5 grade.

Pămîntul a avut temperaturi peste medie în ultimele luni, fiind deosebit de cald în Peru, în centrul şi estul Statelor Unite, precum şi în estul şi vestul Asiei, precizează NOAA.

Alte părţi de pe glob au înregistrat dimpotrivă temperaturi mai scăzute decît cele normale în iunie, printre care Scandinavia, sudul Chinei şi nord-vestul Statelor Unite.

Temperatura la suprafaţa oceanelor s-a situat în iunie cu 0,54 grade Celsius peste media secolului al XX-lea (16,4 grade). Aceasta a fost a patra cea mai caldă lună iunie înregistrată după 1880. Temperaturile au fost cele mai ridicate în Atlantic.

Suprafața calotei de gheață în iunie s-a redus cu 2, 85 milioane kilometri pătrați, ceea ce reprezintă un record al lunii iunie de la începutul observărilor. Suprafața totală a ghețarilor la Polul Nord în present este cu 9,8 % mai mică decît norma. În Antarctida suprafața ghețarilor era cu     2,5 % mai mare decît norma

Temperatura la suprafaţa solului în iunie 2010 a fost cu 1,07 grade peste media celei din lunile iunie ale secolului trecut, care a fost de 13,3 grade Celsius. Această temperatură este cea mai mare înregistrată pînă în prezent.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
988 locuitori

Haragîș este un sat şi comună din raionul Cantemir. Haragîș este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de locuitori. Satul Haragîș a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.