Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
07 decembrie 2016, 10:25 Natura şi turismul views 14153
8 locuri din Moldova care ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO (Foto)
07 decembrie 2016, 10:25 Natura şi turismul views 14153

8 locuri din Moldova care ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO (Foto)

Republica Moldova se poate mîndri cu o cultură deosebită, cu oameni frumoși și ospitalieri și cu locuri neobișnuite, care merită descoperite. Redacția diez.md și-a propus să selecteze cele mai deosebite locuri din R. Moldova, care merită să fie incluse în patrimoniul UNESCO.

Orheiul Vechi

De-a lungul rîului Răut se găseşte Orheiul Vechi, probabil cel mai spectaculos loc din Republica Moldova. Defileul format printre formaţiunile calcaroase oferă vizitatorului o imagine impresionantă, indiferent de anotimp. În cadrul complexului arheologic Orheiul Vechi se găsesc cîteva construcţii monumentale din piatră, care prezintă un interes deosebit, atît din punct de vedere ştiinţific, cît şi din punct de vedere muzeografic. Printre acestea se remarcă cinci obiective: cetatea getică, cetatea medievală, feredeul, hanul şi biserica. Aici există, de asemenea, un şir de grote care străpung malurile stîncoase, care pe parcursul istoriei au devenit lăcaşuri sfinte, care sînt clasificate de către arheologi astfel: Mănăstirea Bosie, foarte veche, care a funcţionat în sec. al XV-lea, dar posibil şi mai demult; Complexul de sub cruce, numit Butuceni, cu o biserică săpată în stîncă, care este un unicat arhitectonic, fiind construită după nişte modele mai vechi; Complexul de chilii în patru nivele şi Complexul călugărilor sihaştri sau Chiliile lui Rafail. Menționăm că Orheiul Vechi se află pe lista de situri pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni

Este un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII, ctitorit de către domnitorul Moldovei, Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată).

Toltrele Prutului

Toltrele Prutului (calc lingvistic de la denumirea rusă Толтры, în limba romînă – Stîncile Prutului) sînt un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif, rispite pe o distanță de circa 200 de km de-a lungul Prutului de Mijloc, în Republica Moldova. Încep din apropiere de Criva, în zona graniței de nord a țării și continuă pînă la Cobani, 200 de km mai la sud. Ele sînt declarate monumente ale naturii și sînt protejate prin lege. Aceste lanțuri de recifi calcaroși sînt constituite din schelete de corali, moluște, scoici, alge și alte organisme marine, care umpleau mările tropicale Tortoniană și Sarmatică acum 10 – 20 de milioane de ani. Formaţiuni similare pot fi întîlnite şi în Ucraina şi în zonele de frontieră cu Moldova, unde acestea sînt numite „medoborî", şi în Australia. Dar, în ambele cazuri, aceste formaţiuni sînt mai puţin pronunţate, au o înălţime mult mai mică, iar în Australia în cea mai mare parte se află sub apa Oceanului Pacific, înălţîndu-se cu doar cîţiva metri deasupra apei.

Mănăstirea Ţipova

La Țipova, pe malul stîncos al Nistrului (cca. 100 km nord de Chișinău) se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa. Comunitatea monahală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stîncile abrupte ale Nistrului prin sec. X-XII (potrivit altor date sec. XVI-XVIII). Începînd cu 1776 se atestă o perioadă de prosperare, cînd mănăstirea se extinde spre sud. Biserica rupestră a fost compartimentată în spații mari, despărțite de coloane masive. În perioada sovietică mănăstirea a fost închisă și devastată. În 1975 ruinele mănăstirii rupestre Țipova sînt luate sub protecția statului, iar în 1994 aici sînt reluate slujbele divine. Se spune ca în această mănăstire domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare s-a cununat cu soția sa Maria Voichița, iar o alta legendă afirmă că printre aceste stînci și-a petrecut ultimii ani din viață poetul mitologic Orfeu, care este înmormîntat în nița unei cascade din defileu.

„O Sută de Movile"

Lîngă rîul Prut, între satele Branişte şi Avrămeni, pe o lungime de 8 kilometri şi o lăţime de 2 kilometri se ridică numeroase delușoare (movile) cu înălțimea de 15-30 de metri, care formează un adevărat spectacol al unduirii solului. Rîndurile formate de aceste movile sînt paralele cu lunca Prutului.

„O Sută de Movile" prezintă un peisaj de o mare valoare științifică şi estetică. Există o dispută științifică referitoare la modul în care s-au format aceste movile. Unii savanţi spun că „O Sută de Movile" este unicul loc din Europa, unde sînt concentrate într-un număr atît de mare recife submarine ale Mării Mediteraneene – bazin de apă terţiar, ce acoperea teritoriul de azi al Republicii Moldova cu vreo 20 de milioane de ani în urmă. Alţi savanţi consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren şi prăbușirilor.

Peştera Criva sau „Emil Racoviţă"

Peştera a fost descoperită în 1959. În timpul lucrărilor cu explozibil pentru lărgirea carierei de ghips din zonă, a fost descoperită o gură a peşterii din care s-a scurs o cantitate enormă de apă. Ca rezultat a fost inundată cariera, respectiv au fost stopate lucrările de extragere. În schimb s-au deschis cavităţile peşterii, în care, după uscarea parţială, au pornit ulterior lucrările de cercetare. Dacă sînt iluminaţi pereţii şi plafoanele din peşteră, care s-au format în decursul a cîteva milioane de ani, veţi rămîne uimiţi de sclipirea spectrului de cristale. Unele steluţe continuă să strălucească chiar şi după stingerea luminii.

Rezervația peisagistică Rudi-Arionești

Rezervația peisagistică Rudi-Arionești este o arie protejată, situată pe malul drept al Nistrului și include în limitele sale trei defilee împădurite: Arionești din raionul Dondușeni și Tătărăuca Veche și Rudi din raionul Soroca, Republica Moldova.

Deosebit de important este defileul Rudi cu o lungime de 5 km și adîncimea de 250 de metri. Pe suprafața lui sînt bine dezvoltate fisurile eoliene cu forme bizare. În zilele cu o anumită direcție a vîntului ele emit sunete melodioase. Datorită acestui efect ele au fost numite „harpe eoliene". În vegetația peisajului predomină pădurile. Pe spațiul rezervațiai sînt mai multe izvoare.

În sectorul Rudi al rezervației se găsesc peste 100 de monumente ale naturii: Văgăuna Lupilor, Văgăuna Vînturilor, Stînca Balaurului, Harpa Eoliană, Peștera Răposaților, Izvorul Verde ș.a. În apropierea Mănăstirii Rudi se află trei cetăți de pămînt: cetățuia La șanțuri, de origine tracică, identificată de unii cercetători cu orașul antic Maetorium, cetățuia getică La trei cruci și așezarea medievală Farfuria turcului, datînd din secolul X și multe alte monumente arheologice, o peșteră, cascade, izvoare, braniști. Rar unde în Basarabia relieful, flora și fauna sînt atît de armonios îmbinate cu trecutul istoric al populației, ca aici. Braniștea Rudi reprezintă o comoară forestieră unică.

Lacul Beleu

Lacul Beleu e o relicvă, lungimea lui e de 5 km, lăţimea − 2 km, iar adîncimea este de 0,5-2 metri. Acest lac s-a păstrat din timpuri imemorabile − 5-6 mii de ani în urmă, cînd mare parte din Delta Dunării se afla sub apele Mării Negre. În prezent apa ajunge în Beleu din două braţe, ele unindu-se apoi în unul. Aici putem întîlni asemenea animale rare precum vidra europeană şi nurca. Au fost înregistrate 168 de specii de păsări, în mare parte acvatice, dintre care 36 de specii pot fi observate în timpul migrației. În lacul Beleu se întîlnesc 30 de specii de peşti. În rezervație cresc peste 160 de specii de plante.

Reamintim că informații amănunțite  despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiileresursele acvaticeflora și fauna Moldoveiturismul în Moldovalocalitățile Moldovei și diasporei pot fi vizualizate la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

UNESCO , patrimoniu , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
735 locuitori

Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.