Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 martie 2014, 16:31 Natura şi turismul views 15797
Mănăstirea Ţîpova riscă să se prăbuşească (Video)
Foto: publika.md
04 martie 2014, 16:31 Natura şi turismul views 15797

Mănăstirea Ţîpova riscă să se prăbuşească (Video)

Mănăstirea rupestră Ţîpova, una dintre cele mai frumoase atracţii pentru turişti, este lăsată în voia sorţii. De-a lungul anilor, în stîncă s-au format crăpături periculoase, iar specialiştii spun că, dacă monumentul nu va fi reconstruit, el riscă să se prăbuşească.

Potrivit datelor oficiale, complexul rupestru datează din secolele XIV-XV. După cutremurul din anul 1977, o parte din stînca în care se află mănăstirea s-a prăbuşit, iar din cauza altor fisuri monumentul ar putea să se surpe în rîul Nistru.

Acum un deceniu au început lucrările de restaurare, care nu au rezolvat însă problema.

"Cea mai mare problema în afară de faţadă este întărirea stîncii. Este nevoie de o sumă de bani pentru nişte vergi de metal care, atunci cînd le introduci în stîncă, se împrăştie ca firele unui păiangen şi ar întări stînca", a spus stareţul Mănăstirii Ţîpova, Arhimandritul Policarp.

Potrivit arhitectului Eugen Bîzgu care a realizat în 2004 proiectul de restaurare, în prezent, este nevoie de aproape 300.000 de euro pentru alte lucrări de consolidare a construcţiei.

Potrivit viceministrului Culturii Gheorghe Postică, autorităţile sînt în căutarea resurselor pentru restaurarea complexului, dar nu au deocamdată finanţe pentru a demara lucrările.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

pericol , cultura , Arhitectura , manastire , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
25 locuitori

Cucioaia Nouă este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 25 de oameni. Satul Cucioaia Nouă a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.