Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
19 ianuarie 2017, 15:45 Sărbători şi obiceiuri views 5359
Boboteaza: Cei mai curajoşi enoriaşi s-au scufundat în apa rece
19 ianuarie 2017, 15:45 Sărbători şi obiceiuri views 5359

Boboteaza: Cei mai curajoşi enoriaşi s-au scufundat în apa rece

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi Boboteaza, zi în care a fost botezat Mîntuitorul Iisus Hristos în apa Iordanului. La miezul nopții arhiepiscopii au oficiat servicii divine şi au sfinţit apă pentru enoriaşi. Peste o mie de persoane s-au adunat la Mănăstirea Hâncu pentru a lua aghiazmă și pentru a se scufunda în apa sfințită.

Tradițional, la Mănăstirea Hîncu slujba începe la miezul nopții. Asta nu i-a oprit pe creștini să vină și să aștepte ore în șir apa sfinţită. Cei mai curajoşi au intrat în apa rece ca gheaţa despre care spun că în noaptea de Bobotează are puteri vindecătoare.

"Avem foarte mulți ani de cât venim aici și mi-a trebuit foarte mult curaj. Anul acesta am adunat toți anii și tot curajul, și am făcut-o și îl mulțumesc lui Dumnezeu."

"Ce se petrece aici este o minune pentru noi. Am mai făcut într-un an și un an întreg noi nu am răcit, nu am bolit și sînt încredințată că o să ne prindă bine și o să ne facă bine și anul accesta la fel."

"Se zice, dacă te scalzi în seara de azi, tot anul vei fi sănătos, te ferește Dumnezeu de boale, de toate și își merge bine."

Preoții spun că apa sfinţită vindecă nu doar rănile trupeşti, ci şi cele sufleteşti.

"Prin gustarea apei cele sfințite toți să ne facem mai buni, mai înțelepți, mai răbdători, mai credincioși, mai aproape de Dumnezeu. Se sfințesc sufletele și trupurile noastre", a declarat duhovnicul Mănăstirei Hâncu, Pavel Tăbăcari.

La final, enoriașii au urmărit un spectacol cu focuri de artificii, iar cei care au intrat în apă s-au încălzit la rug.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Boboteaza , manastire , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
1223 locuitori

Neculăieuca este un sat şi comună din raionul Orhei. Neculăieuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1223 de oameni. Satul Neculăieuca a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.