Mergi spre compartimentul: Cinematografia
13 ianuarie 2016, 14:45 Cinematografia views 6656
Filme din Republica Moldova şi România, prezentate la Bruxelles
13 ianuarie 2016, 14:45 Cinematografia views 6656

Filme din Republica Moldova şi România, prezentate la Bruxelles

Şase filme din România şi Republica Moldova, realizate din 1987 până în 2015, vor fi prezentate în cadul celei de-a patra ediţii a Săptămânilor filmului românesc va avea loc, în perioada 13 ianuarie - 16 februarie, la cinematograful Odyssee din Strasbourg.

Potrivit unui comunicat al Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles, programul oferă o paletă largă de alegeri între documentar, comedie, film istoric, de dragoste sau cu impact socio-politic.

Evenimentul este în organizat de ICR Bruxelles şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS).

Prima proiecţie va avea loc miercuri, de la ora 20,00 cu filmul 'Ce lume minunată' (2014), o producţie independentă, inspirată din fapte reale şi dedicată victimelor protestelor anticomuniste din 7 aprilie 2009 de la Chişinău.

Regizoarea Leontina Vatamanu şi producătorul Virgiliu Mărgineanu din Republica Moldova ('Te iubesc', Ion şi Doina), actorul Mircea Diaconu ('Doar cu buletinul la Paris') şi actriţa Olimpia Melinte ('Planşa') vor dialoga cu publicul prezent la premierele filmelor respective şi îl vor introduce în universul cinematografic românesc.

Lungmetrajul de debut al regizorului Anatol Durbală este produs de studiourile YouBesc Film Chişinău. Personajul principal a fost interpretat de tânărul actor Igor Babiac, aflat la al doilea rol de amploare după debutul în 'La limita de jos a cerului' (2013, regia Igor Cobileanski).

Filmul a fost premiat în numeroase festivaluri internaţionale: Massachusetts Independent Film Festival 2015 (cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor şi cel mai bun film străin), South-East European Film Festival Paris 2015 şi SOE în Berlin 2015 (cel mai bun film), Crossing Europe Film Festival Austria 2015 (premiul publicului), Warsaw Film Festival Poland 2014 (Fipresci Prize - premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de film).

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

 

Sursa: radiochisinau.md

Cuvinte cheie:

Cinematografie , film , Bruxelles

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
0 locuitori

Chetrișul Nou este un sat din cadrul comunei Chetriș, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Fălești și la 152 km de Chișinău. În prezent satul este complet depopulat. Satul Chetrișul Nou a fost înființat în secolul XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.