Mergi spre compartimentul: Cinematografia
20 octombrie 2015, 17:07 Cinematografia views 14959
50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă
20 octombrie 2015, 17:07 Cinematografia views 14959

50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă" (Video)

Clasicul literaturii moldovenești Ion Druță a vizitat Festivalul de film „Întîlnire cu Rusia", care s-a desfășurat recent la Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul. Scriitorul, dramaturgul și scenaristul a primit mesaje de felicitare cu prilejul celor 50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă", pentru care a scris scenariul după nuvela sa cu același nume.

În cadrul seratei de creație cu spectatorii, regizorul filmului, Vadim Derbenev, a menționat că creația lui Ion Druță l-a impresionat foarte mult. „Am citit prima dată nuvela «Ultima lună de toamnă» în revista «Novîi mir». M-am îndrăgostit imediat de această nuvelă! Principala problemă a fost să găsim actorii potriviți. Am călătorit mult în căutarea lor, înțelegeam că în Moldova nu există actori de asemenea factură care ar putea reda comportamentul, plastica, privirea eroilor nuvelei", a spus Derbenev.

La rîndul său, Ion Druță și-a amintit despre barierele pe care i le crea conducătorul de atunci al RSSM, Ivan Bodiul: „Nu i-a plăcut filmul. Ivan Ivanovici mi-a spus: «În film apare o bătrînă nebună care crește găini... Ea a revenit din exil din Siberia... Știi că mulți din cei exilați în Siberia s-au pricopsit destul de bine acolo și chiar nu doreau să revină acasă. Nu știi? Atunci nu scrie ceea ce nu știi!»"

Ion Druță a subliniat că nu au greșit cu regizorul Vadim Derbenev atunci cînd au decis să lase acest episod în varianta finală a peliculei: „Au trecut anii, Soljenițîn a publicat «Arhipelagul GULAG»... Timpul a demonstrat că noi cu Vadim Derbenev am avut dreptate arătînd bătrîna care a fost exilată în Siberia. După cele trăite acolo, a revenit nu omul, ci doar umbra lui".

Potrivit lui Ion Druță, filmului i-au fost promise diferite premii cu condiția că din el vor fi scoase două scene care deranjau autoritățile – cea cu bătrîna și episodul în care copiii cărau vreascuri.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
796 locuitori

Volodeni este un sat din cadrul comunei Bleşteni, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 0.93 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.19 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 796 de oameni. Satul Volodeni a fost menționat documentar în anul 1635 cu denumirea Vlădeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.