Mergi spre compartimentul: Cultura
24 octombrie 2015, 15:43 Cultura views 21778
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la 126 de ani
24 octombrie 2015, 15:43 Cultura views 21778

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la 126 de ani

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a împlinit 126 de ani. Tradiţional, de ziua fondării celui mai vechi muzeu din Moldova, cercetătorii ştiinţifici din cadrul instituţiei fac bilanţul şi prezintă rodul muncii lor din timpul deplasărilor pe teren, în urma studierii exponatelor, dar şi a fenomenelor culturale tradiţionale.

„Instituţia noastră îşi are începutul în toamna anului 1889 când în spaţiul muzeului nostru a fost organizată prima expoziţie agricolă şi în baza acestei expoziţii a fost fondat muzeul Zemstvei, care mai târziu a devenit muzeul de astăzi", a declarat Mihai Ursu, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Dincolo de munca de selectare şi prezentare a exponatelor, angajaţii muzeului desfăşoară o prodigioasă muncă de cercetare.

„Muzeul m-a format ca cercetător ştiinţific, fiind preşedintele Departamentului de arhitectură şi pictură bisericească la Mitropolia Moldovei, sunt în acest circuit, mă interesează viaţa patrimoniului bisericesc, cum a fost, este şi va fi", a menționat Manole Brihuneț, preot.

Din anii '30, în cadrul muzeului sunt organizate sesiuni de comunicare între oamenii de ştiinţă. În acest an ediţia are genericul „Un veac de etnografie în spaţiul dintre Nistru şi Prut".

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi-a început activitatea pe 24 octombrie 1889. Anual, instituţia este vizitată de aproximativ 90 de mii de oameni.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

istoria , aniversarea , sarbatoare , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.