Mergi spre compartimentul: Cultura
10 octombrie 2015, 14:45 Cultura views 9091
Alexandr Sokurov către regizorii moldoveni: Să nu uitați de rădăcinile voastre (Foto)
10 octombrie 2015, 14:45 Cultura views 9091

Alexandr Sokurov către regizorii moldoveni: Să nu uitați de rădăcinile voastre (Foto)

În acest an, fotograful moldovean Octavian Micleușanu a avut marea ocazie să ia un inteviu și de la regizorul Alexandr Sokurov, care este în topul celor mai renumiți regizori din lume.

O. M. În filmele dvs se observă multă spiritualitate, ca și în denumirile acestora, de altfel. Se simte dragostea de Patrie, față de pământul natal, dragostea pentru tradiții. Toate acestea vă inspiră atunci când „creați" filme noi?

A. S. Fiecare dintre noi se dezvoltă în medii diferite, fiind influențat de oamenii ce te înconjoară, de școala la care mergi, de persoanele cu care contactezi. Eu sunt un copil al secolului al XIX-lea, influențat de literatura europeană și cea rusă. Așa sunt eu, un om al literaturii clasice al secolului al 19-lea. Poate acesta e și motivul care mi-a creat astfel de principii, pentru că fiecare dintre noi se formează după experiența pe care a avut-o sau o are.

O. M. Ce v-a determinat să realizați filmul „Faust", film care, v-a adus și premiul LEUL DE AUR în 2011, de altfel?

A. S. Filmul „Faust" nu este ecranizarea sau reprezentarea lui Goethe, dar este un film care reprezintă sfârșitul unei părți al tetralogiei, care începe cu Taurul, Soarele și Faust. Asta face parte din marea teatrologie, din marea destăinuire istorică și cultural-artistic. Este ca un fel de inel în teatrologie cu un punct de viziune din care privești sau citești, dar ajungi la Faust. Este un spațiu cultural-artistic închis, care are trăsături din marea capodoperă literară germană, cu siguranță e Goethe, în limba originală germană, cu un limbaj complicat de Goethe,
și nu pe baza unui scenariu.

O. M. Filmul „Faust" te duce în trecut, destul de realistic. Acea epocă e foarte bine reprezentată. Ați folosit și filtre speciale, îmi imaginez.

A. S. Da, desigur. Acest succes trebuie să îl las pe umerii regizorului Bruno Delbonnel, care e destul de renumit în lumea cinematografiei, dar care îmi este și un prieten apropiat. Filmul e turnat nu pe scenă, nu pe baza unui scenariu. Iar Bruno Delbonnel a reușit să realizeze acest film să facă din el o „adevărată operă".

O. M. Ce asemănare există între filmele „Francofonia" și "Arca Rusă", doar știm că filmul „Francofonia" a fost turnat la Muzeul Louvre din Franța, iar filmul „Arca Rusă" a fost realizat la Muzeul Ermitaj, Rusia.

A. S. Singura asemănare e că au același autor, și din acest motiv, mesajul pur și simplu e de la același autor. Omul e mereu în jurul personalitații sale.

O. M. În Republica Moldova există un regizor extraordinar pe nume Valeriu Jereghi. Prezența sa, cred, că e destul de așteptată la acest Festival. Valeriu Jereghi are filme ce ating sufletul, precum „Moștenirea Spirituală" , "Arrivederci". DVS ce puteți spune despre filme la general, ce sfaturi le-ați putea da regizorilor noștri din Republica Moldova?

A. S. Eu nu știu ce sfaturi să le dau colegilor mei din Moldova. Cred că ei știu foarte bine ce trebuie să facă. Pur și simplu, e important ca fiecare să facă ceea ce poate să facă mai bine, și să nu se concentreze doar pe spațiul său, ci să iasă din el din când în când. Să nu uite de latura spirituală pe parcursul vieții, dar și origini. Și desigur, să nu uităm de limitele eticii și esteticii. Acestea ne reprezintă.

O. M. Câtă răbdare trebuie să aibă un regizor? De câtă încredere în sine trebuie să de-a dovadă ca să ajungă acolo, unde sunteți și DVS acum?

A. S. Regizorii nu sunt așteptați cu brațele deschise. Noi trebuie să demonstrăm că avem dreptul la existență. Majoritatea regizorilor merg pe această cale, și creează lucruri mărețe, care înseamnă ceva, și care are un sens, și doar după asta au și cu se mândri.

O. M. Succes în continuare și vă mulțumim mult pentru timpul oferit.

A. S. Succes și vouă și salutări regizorului Valeriu Jereghi.

Sursa: www.rasputin.md

Cuvinte cheie:

regizor , Cinematografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
298 locuitori

Selişte este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 298 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.