Mergi spre compartimentul: Istoria
07 decembrie 2015, 12:38 Istoria views 21084
07 decembrie 2015, 12:38 Istoria views 21084

Ieșeanca pentru care Carol al II-lea și-a sacrificat tronul de 2 ori

Elena Lupescu, amanta, ulterior soţia regelui Carol al II-lea al României a devenit o legendă. Cu o personalitate complexă, este femeia pe care Regele Carol al II-lea a iubit-o mai mult decît propria țară și decît destinul său de rege.

Elena Lupescu s-a născut în 1896 la Iași. În 1925 a devenit amanta prințului Carol. Relația prințului moștenitor era judecată aspru de politicieni, de opinia publică. Relaţia celor doi a stîrnit mare nemulţumire în familia regală, iar Carol a fost în repetate rînduri somat să pună capăt întrevederilor cu „Duduia”. Decizia regelui Ferdinand I ca prințul moștenitor să-l reprezinte la funerariile Reginei Marii Britanii a fost pretextul ca Elena Lupescu și Carol să se întîlnească în Italia, de unde acesta din urmă a comunicat în scris tatălui său că își declină calitatea de principe moștenitor, în favoarea fiului său minor, Mihai.

La 8 iunie 1930, după ce regele Ferdinand murise, iar moștenitorul minor Mihai I urcase la tron, prințul Carol revine în țară, își detronează fiul și devine rege, promițînd Guvernului că Elena Lupescu va rămîne definitiv în străinătate.

După două luni, însă, Elena Lupescu revine cu un pașaport fals, iar aventura regală este reluată mai scandalos ca oricînd.

Abdicarea regelui, pe 6 septembrie 1940, a presupus și pentru Elena Lupescu acceptarea exilului. Cei doi au domiciliat în Spania, Portugalia, Mexic (1940 - 1944), iar în final, la Estoril, în Portugalia. După căsătoria din 1947 din Brazilia, apoi, religioasă la Paris, Carol al II-lea și Elena Lupescu s-au mutat la Estoril, Portugalia.

După moartea subită a lui Carol al II-lea în 1953, Elena Lupescu a continuat să trăiască în Portugalia,  moştenind la moartea lui Carol o avere impresionantă. Elena Lupescu s-a sfîrșit din viață, în 1977, în Portugalia.

Sursa: www.ziare.com

Cuvinte cheie:

descoperire , femei , domnitori , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1134 locuitori

Jeloboc este un sat din cadrul comunei Piatra, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1134 de oameni. Satul Jeloboc a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.