Mergi spre compartimentul: Istoria
19 iulie 2020, 10:00 Istoria views 10093
Cîte persoane au semnat petiția online pentru studierea Istoriei Moldovei în școli
19 iulie 2020, 10:00 Istoria views 10093

Cîte persoane au semnat petiția online pentru studierea Istoriei Moldovei în școli

Pînă acum au semnat 1507 de persoane.

Reamintim că o petiție online cu privire la redenumirea disciplinei "Istoria Românilor" în "Istoria Moldovei" a fost lansată recent.

Petiția pentru nediscriminare în denumirea istoriei naționale în Republica Moldova este adresată autorităților, în special Ministerului Educației.

"Cerem Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova să recunoască și să respecte dreptul tuturor naționalităților la o atitudine egală, non-discriminatorie, și, ca dovadă a acestui fapt, să elimine factorul specific unei singure etnii din denumirea cursului școlar de istorie națională. Propunem ca obiectul școlar sa fie redenumit în "Istoria Moldovei" sau orice altă denumire ce nu ar include elementul etnic", se arată în textul petiției.

Potrivit inițiatorilor, o asemenea denumire de diciplină (Istoria Românilor) școlară contravine atît convențiilor internaționale și europene, la care Republica Moldova este parte, cît și legislației naționale, unde nimerește sub definiția de segregare rasială. Potrivit lor, nicăieri în lume nu se mai întîlnesc asemenea formulări în programul școlar.

Cetățenii sînt îndemnați să acceseze linkul petitieonline.com pentru a semnat petiția.

Cuvinte cheie:

petiție , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.