Mergi spre compartimentul: Istoria
30 august 2013, 10:20 Istoria views 12501
30 august 2013, 10:20 Istoria views 12501

Limbile indo-europene îşi au originea pe teritoriul Turciei. STUDIU

Originea limbilor indo-europene, vorbite de un număr mare de locuitori ai planetei, a stîrnit controverse în rîndul cercetătorilor.

Un studiu recent, citat de Live Science, plasează originea limbilor indo-europene în Anatolia, peninsula din sud-vestul Asiei, situată pe teritoriul actual al Turciei. Acestea s-ar fi format în urmă cu 8.000 - 9.500 de ani în urmă şi s-au răspîndit odată cu extinderea agriculturii.

Potrivit cercetărilor anterioare, limbile indo-europene şi-ar fi avut originea în stepele din nordul Mării Negre şi ale Mării Caspice, în urmă cu 6.000 de ani, fiind răspîndite de populaţia nomadă kurgan.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, coordonaţi de Quentin Atkinson, au recurs la o metodă similară celei folosite în genetică pentru a ajunge la această concluzie. Astfel, cercetătorii au comparat cuvinte din limbi diferite care au origini comune.

Aceştia au analizat inclusiv cuvintele din 20 de limbi moarte, cum ar fi hitita, vorbită în urmă cu 3.000 de ani, apoi au făcut trimitere la evenimentele istorice majore. Lingviştii au recurs şi la o metodă statistică folosită în identificarea originilor unei familii, iar rezultatele susţin teoria originii anatoliene.

Limbile s-au răspîndit pe măsură ce noile generaţii de agricultori au pornit în căutarea de noi teritorii, dar cercetătorii susţin că aceasta nu este singura cauză pentru care ele au ajuns să fie folosite pe un teritoriu atît de mare.

Cuvinte cheie:

istoria , limba , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.