Mergi spre compartimentul: Istoria
13 martie 2023, 17:00 Istoria views 61788
Armaşul în Moldova – 535 de ani de istorie
13 martie 2023, 17:00 Istoria views 61788

Armaşul în Moldova – 535 de ani de istorie

Acum 535 de ani, în 1489, pentru prima dată se menţiona documentar în Moldova dregătoria de armaş. În evul mediu armaşul era dregătorul, care avea ca atribuţie aplicarea pedepselor hotărîte de domnie - aplicarea pedepselor corporale şi sentințelor capitale, dar şi paza închisorilor. Subalternii lui se chemau armăşei. Funcţia de armaş este atestată documentar în Moldova din 1489.

Marele armaş trebuia să prindă, să întemniţeze şi să îi cerceteze pe vinovaţii de crime: boieri trădători, ţărani răzvrătiţi, ucigaşi, tîlhari, hoţi. Pe aceştia din urmă avea dreptul să-i supună la torturi. Pedeapsa cu moartea sau cu mutilarea era executată de călău, dar la porunca domnului trebuia să o execute armașul însuşi.

Armașul avea în subordine armășei. Aceștia erau folosiţi pentru recuperarea datoriilor. Veniturile armaşilor proveneau din taxe recuperate, din pedepse aplicate, din confiscarea lucrurilor furate de tîlhari etc. Armaşii mai aveau şi anumite atribuţii militare.

Cuvinte cheie:

dregatorii , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1740 locuitori

Şaptebani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Şaptebani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1740 de oameni. Satul Șaptebani a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.