22 martie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 711
Victor Stepaniuc: Închiderea școlilor mici va duce la distrugerea satelor
22 martie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 711

Victor Stepaniuc: Închiderea școlilor mici va duce la distrugerea satelor

Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, s-a pronunțat în apărarea păstrării școlilor mici din țară. El a subliniat importanța instituțiilor de învățămînt mici pentru menținerea vieții în zonele rurale.

"În spatele fiecărei școli mici se află, de obicei, un sat", a declarat el.

"Dacă închidem acea școală, atunci va fi închisă și o grădiniță, iar acolo acel sat va dispărea, deci aceasta este calea greșită - calea de a distruge satele."

Stepaniuс a făcut apel la Ministerul Educației să își regîndească politica privind școlile mici. De asemenea, el a atras atenția asupra unor statistici alarmante care ar putea avea consecințe grave pentru țară:

"Acest lucru nu are nimic de-a face cu dezvoltarea țării. Nu știu cine dictează acest lucru autorităților noastre, dar cred că Ministerul Educației ar trebui să se oprească și să se gîndească bine la ceea ce lasă în urmă. Am mai trecut prin asta înainte, cu închiderea școlilor. 300 de școli au fost închise numai în ultimii 15 ani și, din păcate. continuă și a doua rundă. Este o cale periculoasă".

Reamintim că Ministerul Educației și Cercetării a anunțat recent mai multe modificări ale Codului educației, cu scopul de a-i convinge pe părinți să-și trimită copiii la școli mari, cu mai multe oportunități. Există măsuri și pentru profesori. De exemplu, profesorii din instituțiile cu un număr mic de elevi vor primi beneficii dacă decid să predea într-o altă instituție mai mare.

În plus, părinții care decid să își transfere copilul la o altă școală cu cel mult 50 de elevi vor primi o indemnizație lunară de 50 de euro.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Victor Stepaniuc , scoala , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
199 locuitori

Сărpineanca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Cărpineanca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.