21 februarie 2024, 15:00 Copiilor views 1452
În Moldova va avea loc Festivalul aniversar de film pentru copii „Soarele peste margine”
21 februarie 2024, 15:00 Copiilor views 1452

În Moldova va avea loc Festivalul aniversar de film pentru copii „Soarele peste margine”

Moldova va găzdui a ediția a zecea, aniversară, a Festivalului de Film pentru Copii „Soarele peste margine”, la care pot participa filme realizate de copii cu vîrste între 5 și 19 ani.

Organizatorii evenimentului sînt: Studioul de Film pentru Copii al Cinematografului de Autor, Uniunea Teatrală a Copiilor din Moldova „Globul” și Centrul Culturii Ruse.

Obiectivele festivalului sînt: dezvoltarea cinematografiei pentru copii și a creativității media animate, crearea condițiilor pentru autodezvoltarea personală și creativă și stabilirea priorităților de viață ale copiilor și tinerilor, identificarea și sprijinirea celor mai talentați și promițători copii și adolescenți.

Organizatorii evenimentului doresc să înțeleagă viziunea asupra lumii a copiilor de astăzi, aspirațiile și dorințele lor și să asigure schimbul de experiență între copii și grupurile de artă pentru copii și tineri printr-o formă de dialog cultural.

Festivalul va prezenta realizările cinematografiei pentru copii, va contribui la unificarea și coordonarea eforturilor pentru dezvoltarea în continuare a creativității cinematografice pentru copii și tineret, crearea unui mediu de comunicare creativă între copii, studiourile de film pentru copii și asociațiile de amatori.

Participanții la festival pot fi copii care realizează filme independent sau cu ajutorul părinților; grupuri creative pentru copii și studiouri de televiziune școlare; studiourile de film ale instituțiilor de învățămînt suplimentar pentru copii.

Festivalul de film se va desfășura în două etape. Etapa 1 – calificare. Pînă la data de 17 mai 2024, Comitetul de Organizare va efectua o analiză preliminară a lucrărilor concursului pentru a determina conformitatea acestora cu scopurile, obiectivele și cerințele Festivalului de Film. Etapa a 2-a este programată pentru 26 mai anul acesta, cînd Festivalul de Film „Soarele peste margini” va găzdui o vizionare a lucrărilor competiției și o ceremonie de decernare a nominalizărilor.

La festivalul de film sînt acceptate videoclipuri, filme de orice gen și soluții creative care respectă Regulamentul Festivalului de Film. Se încurajează introducerea tehnologiilor moderne (calculator, procesare digitală, utilizarea animației). Pentru fiecare categorie va fi acceptat cîte un film din fiecare echipă. Videoclipul poate fi: documentar, joc, științific, desen animat, animație.

Rezultatele festivalului de film de videoclipuri și filme sînt emise în următoarele categorii:

  • Scurtmetraj (pînă la 10 minute)
  • Film de animație (pînă la 10 minute)
  • Film educativ științific (pe o temă liberă pînă la 5 minute)
  • Film documentar (pe o temă liberă de pînă la 5 minute)
  • Videoclipuri pe teme de mediu (60 de secunde)
  • Prin decizia specială a juriului, lucrările mai lungi de 10 minute pot fi acceptate spre examinare.

Vor fi formate două juriu – copii și adulți. Componența juriului este stabilită de comitetul de organizare a festivalului. Juriul adulților este format din conducători ai disciplinelor creative, artiști, profesori, artiști și personalități culturale și persoane publice.

Criterii de evaluare a creațiilor:

  • originalitatea ideii de scenariu, dezvoltarea personajelor și mișcările de scenariu
  • dezvăluirea temei, expresivitatea, noutatea, relevanța, semnificația socială a acesteia
  • artistismul interpreților
  • gradul de impact emoțional
  • montare
  • lucru cu camera
  • întruchiparea intenţiei autorului şi integritatea percepţiei operei
  • corespunderea mijloacelor expresive ale filmului cu intențiile autorului
  • cea mai bună redare a valorilor și priorităților în viață
  • originalitatea și justificarea utilizării mijloacelor tehnice și a efectelor speciale.

Cîștigătorii vor fi desemnați la următoarele categorii:

„Cel mai captivant film”

„Cel mai duios film”

„Cel mai înțelept film”

„Cel mai excelent film”

„Cel mai bun film de animație”

„Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”

„Cel mai bun lungmetraj și film jurnalistic”

„Cel mai bun film educațional științific”

Nominalizări individuale:

Cel mai bun scenarist de film

Cel mai bun director de producție

Cel mai bun operator

Cel mai bun designer de producție

Cel mai bun designer de animație

Cea mai bună actriță (fete)

Cel mai bun actor (băieți)

Cel mai bun CGI și efecte speciale

Cea mai bună coloană muzicală

Cea mai bună coloană sonoră

Premiul simpatiilor publicului

Toate materialele video furnizate de autori și proprietari Festivalului de Film în cadrul competiției vor fi ulterior utilizate gratuit în programe sociale non-profit, evenimente caritabile și alte proiecte de voluntariat, cu autorul indicat și un link către participarea sa la Festivalul de film. Filmele și videoclipurile nominalizate pentru participarea la festivalul de film păstrează drepturile de autor în cadrul legislației în vigoare.

Cererile de participare la festivalul de film și lucrările sînt acceptate pînă pe 30 aprilie 2024 la adresa: mailto:globus@list.ru. În aplicație se va indica denumirea videoclipului, filmului, informații despre autor (nume complet, școală, clasă), regizor, denumirea instituției de învățămînt, numărul de telefon de contact. Lucrările pot fi trimise prin https://dropmefiles.com/ sau orice serviciu gratuit de găzduire a fișierelor.

Coordonator: Valentina Rojkovskaia 0791-80-136.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Festival , film , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
112 locuitori

Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.