26 aprilie 2024, 21:58 views 23045
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Ceadîr, raionul Leova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1213 locuitori

Ceadîr este un sat şi comună din raionul Leova. Satul are o suprafaţă de circa 1.26 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.11 km. Ceadîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Leova și la 73 km de Chișinău. Satul Ceadîr a fost menționat documentar în anul 1770.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni, dintre care 49.71% - bărbaţi și 50.29% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.85% - moldoveni, 0.08% - ucraineni, 1.07% - bulgari.

În satul Ceadîr au fost înregistrate 345 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.5 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Ceadîr, situat în valea rîului Sărata, a fost menționat documentar în anul 1770. Toponimul este de origine turcică ceadîr – cort, locuinţă temporară. Ceadîr este o fostă așezare tătărească care a fost populată de moldoveni și coloniști veniți de la sud de Dunăre după strămutarea tătarilor din Bugeac, la finele secolului al XVIII-lea. La sfîrșitul secolului al XVIII-lea cîteva familii de țărani moldoveni, dar și bulgari și găgăuzi s-au mutat din satul Ceadîr pe valea rîului Lunga, întemeind satul Ceadîrul Nou, care apoi a luat forma Ceadîr Lunga, incluzînd și numele rîului Lunga.

La 1817 satul Ceadîr avea biserică din lemn cu hramul Sf.Atanasie.

[în sus]Sfera socială

Satul Ceadîr are un gimnaziu, o grădiniţă de copii, oficiul medicilor de familie, bibliotecă publică, oficiu poştal.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.