Filtru pe categorii

Caracuşenii Vechi, raionul Briceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
4198 locuitori

Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Are o suprafaţă de aproximativ 4.94 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.58 km. Comuna Caracuşenii Vechi are o suprafaţă totală de 48.21 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 32.56 km. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Caracuşenii Vechi se învecinează la nord cu satul Tabani, la sud cu satul Corjeuţi, la nord-est cu satul Berlinţi, la est cu satul Ghilavăţi, la sud-est cu satul Constantinovca, la nord-vest cu satul Trestieni.

Prognoza meteo Duminică, 11 aprilie, 2021
Perioadă Prognoză Temperatura Precipitaţii
23:00–0:00 6°C 0 mm
Vînt: ESE Adiere ușoară, 2.8 m/s

Cuprins

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni, dintre care 47.93% - bărbaţi și 52.07% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 98.76% - moldoveni, 0.60% - ucraineni, 0.50% - ruşi, 0.00% - găgăuzi, 0.05% - bulgari, 0.07% - evrei, 0.02% - alte etnii. În satul Caracuşenii Vechi au fost înregistrate 1253 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.4 persoane.

[în sus]Istoria localității

Primii oameni s-au aşezat cu traiul pe hotarul satului circa  6000 de ani în urmă formînd cinci aşezări care ulterior au dispărut. Prima atestare a satului Caracuşeni, sub numele Carapuşceni din ţinutul Hotin,  aşezat pe vechea moşie Duşceni (astăzi dispărută), datează din mai 1575, cînd Petru Şchiopul întăreşte împărţirea de moşii făcută de urmaşii lui Luca Arbore. Satul Carapuşceni i-a revenit Anei, o descendentă a hatmanului Luca Arbore. Pe parcursul secolului al XVI-lea, satele vor rămîne în proprietetea familiei Arbore, Petru Şhiopul reîntărind actele de proprietate în iunie 1588.

[în sus]Economia locală

În prezent în sat activează:
•    14  Întreprinderi Individuale
•    2020 Gospodării ţărăneşti
•    13 Întreprinderi de comerţ
•    Farmacie
•    Moară
•    Magazin agricol
•    Piaţă
•    Banca de Economii şi Împrumut

[în sus]Monumente ale naturii

Satul Caracuşenii Vechi este amplasat în formă de amfiteatru, pe o suprafaţă de 185 ha, la poalele cîtorva stînci – Huci, Stînca cea mare, Stînca Boilor, Ţiglău, Stînca Neamţului, Tătaru şi în sfîrşit un munte de piatră despicat în două cu pîlcuri de arbori verzi. Tot aici se află o  peşteră care desparte aproape perpendicular Caracuşenii Vechi de Corjeuţi „Borta Ciuntului”  - o locuinţă cu două camere a unui haiduc viteaz pe nume Ciuntu, apărător al ţăranilor din Caracuşeni. Prin sat trece rîuleţul Lopatnic, 15 izvoare naturale, 2 sonde arteziene care asigură cu apă potabilă elevii din Liceu, copii din grădiniţă şi o parte din populaţia satului, 10 iazuri dintre care 2 sunt fără scurgere amplasate mai sus de nivelul pîrîului - sunt monumente naturale ocrotite de stat.

[în sus]Sfera socială

În prezent în sat activează:
•    Grădiniţa de copii
•    Biblioteca
•    Liceul teoretic

Comentarii

 (0)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cioburciu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2861 locuitori

Cioburciu este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Cioburciu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2861 locuitori. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1528.

Citeşte mai departe