Moldovan Solomon

Moldovan Solomon – jurnalist, scriitor, scenarist.

S-a născut la 26 octombrie 1918 la Chișinău. Provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl sau, unchiul, alţi membri ai familiei erau medici. A învăţat la gimnaziul de la Chișinău, poseda franceza la perfecție. Pe timpuri, dacă absolveai gimnaziul clasic, chiar şi în provincie aveai studii temeinice, aşa încît, atunci cînd Solomon Moldovan a trebuit să aibă diploma de studii superioare pentru serviciu, a trecut rapid şi foarte uşor toate cursurile şi a susţinut cu brio examenele, absolvind cu menţiune Institutul pedagogic „I. Creangă” în anul 1953. În lumea jurnalisticii din Republica Moldova  Moldovan Simion (numai după ce a emigrat în Israel şi-a restabilit numele primit la naştere Moldovan Solomon) a fost redactor-şef al ATEM-ului (secţiunea moldovenească din URSS).

Din anul 1958 colaborează cu studioul „Moldova-film” şi televiziunea naţională, în calitate de scenarist. Împreună cu scriitorul Oleg Pavlovshi este autor al primului film artistic moldovenesc „Baladă haiducească” – o istorie romantică minunată despre un haiduc şi dragostea sa nepămîntească. Astfel putem spune că S. Moldovan a fost printre acei care au pus temelia cinematografiei artistice moldoveneşti. A emigrat în Israel.

A decedat în anul 2006.

Filmografia:
Baladă haiducească”, 1958 – coscenarist,
„Lumina stelelor îndepărtate”, 1968 – film documentar televizat,
„Glasul meu pentru tine”, 1971 – film muzical televizat,
„Cîntecul prieteniei”, 1972 – film documentar televizat în colaborare,
„Schiţe moldoveneşti”, 1972 – fim documentar,
„Moldova Sovietică”, 1972 – film documentar televizat în colaborare,
„Secretarul de partid”, 1973 – film documentar televizat,
„Prietenia”, 1973 – film documentar televizat,
„Meleagul cocostîrcului alb”, 1973 – film televizat – TV din Bratislava,
„Moldova –vîrsta maturităţii”, 1974 – film documentar,
„Reperele timpului”, 1976 – film documentar în colaborare.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
2010 locuitori

Hincăuţi este un sat și comună din raionul Edineț. În componența comunei Hincăuți intră satele Hincăuți, Clișcăuți și Poiana. Satul Hincăuți se află la o distanță de 18 km de orașul Edineț și la 224 km de Chișinău. La 01.01.2008 populaţia comunei constituia 2010 persoane. Prima atestare documentară a satului Hincăuți din ținutul Hotin datează din 20 decembrie 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.