Zavtoni Paulina

Paulina Zavtoni s-a născut la 26 octombrie 1941 la Chișinău, a absolvit Institutul de Arte „G.Muzicescu” din Chișinău. Primele roluri le-a jucat în cadrul cercului dramatic de pe  lîngă „Moldova-film”, în spectacolele „Lanţul slăbiciunilor” şi „Soacra cu trei nurori”. Aici a fost remarcată de regizoarea Nadejda Aroneţchi. Devenind regizoare a noului teatru „Luceafărul”, Nadejda Aroneţchi a invitat-o în trupa de actori și a montat piesa „Copilul numănui” după I. Şkvarkin, rolul principal încredinţîndu-l Paulinei Zavtoni. Din anul 1963 Paulina Zavtoni este angajată la teatrul pentru copiii și tineret „Luceafărul”, slujind această scenă de 48 de ani și reprezentînd prima generaţie de luceferişti, care a pus baza tradiţiilor actuale ale teatrului, recunoscut în anii ’70 drept unul dintre cele mai vestite din URSS. Datorită talentului și capacității extraordinare de muncă numele  Paulinei Zavtoni devine unul de referință, ea fiind angajată aproape în toate spectacolele, de regulă, în roluri principale, adesea avîndu-l ca partener pe soţ, regretatul Spiru Haret.  

Paulina Zavtoni a realizat mai multe roluri din dramaturgia clasică: Luluța în „Chirița în provincie” de V.Alecsandri (1969), Fecla Ivanovna în „Căsătoria” de N.Gogol (1965, 1980); Evlavia Andreevna în „Nevolnicele” de A.Ostrovski (1973), Natalia Ivanovna în „Trei surori” de A.Cehov (1983), Lizeta în „Jocul dragostei și al întîmplării” de P.Marivo (1970), Vera în „O vînătoare de rațe” de A.Vampilov (1976), Șarlota Ivanovna în „Livada cu vișini” de A.Cehov (2008), etc. Evoluează cu succes în piesele dramaturgilor moldoveni: Paulina în „Păsările tinereței noastre” de I.Druță (1972), Ioana în „Pe-un picior de plai” de I.Podoleanu (1970), etc. Pentru Paulina Zavtoni este caracteristic tonul patetic în roluruile de natură romantică și atitudinea ironică în piesele de factură comică. Maniera sa de creație se reliefează și în evoluțiile sale la radio și televiziune cu prezentarea de versuri şi proză ale celor mai valoroşi autori naţionali, spectacole literar-artisitice, literar-muzicale şi dramatice. Paulina Zavtoni activează și în cadrul Academiei de Muzică,Teatru şi Arte Plastice, împărtășind din bogata experiență și măiestria scenică  tinerilor și fiind singura actriță cu titlul de conferențiar universitar.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1813
Populația:
13756 locuitori

Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul stepei Bugeacului, pe partea stîngă a rîului Lunguţa, oraşul Taraclia este situat la o distanţă de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 locuitori. Localitatea Taraclia a fost înfiinţată în anul 1813 de colonişti moldoveni, bulgari şi găgăuzi care s-au strămutat din teritoriile de dincolo de Prut şi Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.