Materiale din compartiment: Galeria foto |

Dubinovschi Lazăr

Lazăr Dubinovschi s-a născut la 1 mai 1910 la Făleşti în familia unui învăţător. A absolvit Academia de Arte de la Bucureşti la atelierul lui Oscar Han (1930), apoi şi-a perfecţionat măiestria la Paris în atelierul lui A. Bourdelle (1932). În 1939 a inaugurat la Iaşi o expoziţie personală.

În 1943 creează ciclul compoziţional „Moldova în flăcări", expus la Irkutsk. A realizat apoi personajul folcloric Strâmbă-Lemne (1944), compoziţia Vierii (1948) şi o galerie de portrete sculpturale - M.Eminescu, A.Şciusev, O.Dayn. Despre bustul lui Eminescu circulă mai multe legende. Potrivit uneia dintre ele Lazăr Dubinovschi şi-ar fi sculptat chipul său pe partea din spate a bustului.

În anii 1960-'70 creează tripticuri monumentale, printre care se distinge Părinţii şi copiii (Deşteptarea, Răscoala şi Tinereţe). Îi aparţine o serie de monumente: G.Kotovski (în colaborare), Comsomoliştii eroi (în colaborare), Eliberarea (în colaborare), toate la Chișinău.

Lazăr Dubinovschi este autorul monumentului lui G.Kotovski în or.Kotovsk (Ucraina), al lui M.Frunze în or.Bişkek (Kîrgîzstan). Este autorul portretelor lui A.Raikin, R.Kurţ, I.Bogdesco şi ai marilor cărturari moldoveni D.Cantemir şi M.Costin. Din 1954 Lazăr Dubinovschi este membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din U.R.S.S. Artist al poporului din Republica Moldova (1970).

Lazăr Dubinovschi a plecat din viaţă la 29 februarie 1984 la Chișinău.

La Făleşti, baştina sculptorului a fost inaugurat un muzeu care îi poartă numele şi are în colecţie 11 sculpturi în lemn ale maestrului.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
602 locuitori

Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.