• views 21246 Vizualizări
  • posts 0

Cetatea Roman


Foto: wikimapia.org

Cetatea Nouă a Romanului este situată la 5 kilometri de orașul Roman pe malul stîng al rîului Siret. Este o ctitorie a lui Ștefan cel Mare ridicată în 1466. Ea a fost una dintre cetățile care alcătuiau centura defensivă a Moldovei. Cetatea nouă a Romanului a fost o fortificație realizată exclusiv din piatră, comparativ cu prima cetate a Romanului care a fost construită din lemn și pămînt. Cetatea Noua de la Roman a fost o adevărată fortificație de piatră și un punct de rezistență pentru partea de sud a țării. Este singura cetatea care nu a fost ridicată pe un loc greu accesibil, asemenea celorlalte cetăți din perioada medievală și a fost alcătuită dintr-un nucleu de ziduri. Aceste ziduri erau înconjurate de un șant de apărare, cu o lățime de 30-60 m, obținut prin abaterea apelor Siretului și pavat cu lespezi de piatră.

Fortăreața cuprindea 7 turnuri legate între ele de ziduri de 4 metri grosime și era construită în plan stelat. Cetatea dispunea de un turn rectangular masiv și mai multe turnuri circulare. Deasupra intrării în cetate era incrustată în zid stema Moldovei. Din cauza solului nisipos, la baza cetății s-a construit o rețea de bîrne din lemn fixată cu stîlpi.

In anul 1476, Cetatea Noua a Romanului a fost distrusă de armata otomană aflată sub conducerea lui Mahomed al II-lea și refăcută în anul 1478. În anul 1483, cetatea a fost din nou întărită prin ridicarea unor ziduri cu turnuri circulare în fața intrării, dar și a unui turn rectangular situat pe latura de sud a cetății, latura care nu era protejată de apa Siretului.

De-a lungul timpului, Cetatea Nouă a Romanului a jucat un rol important în sistemul defensiv al Moldovei. Dumitrasco Cantacuzino, în anul 1675, la ordinul vizirului va distruge cetatea care devine inutilizabilă și încetează să mai fie menționată în istorie. Treptat, zidurile fortăreței s-au risipit, astăzi se mai păstrează doar temeliile de piatră adînc înfipte în malul Siretului, mărturii ce au stat la baza cercetărilor arheologice.

Cetatea Nouă a Romanului era pentru acea epocă o construcție impresionantă, un adevărat simbol pentru oraș. Pînă în prezent nu este cunoscută nici o reprezentare de epocă a Cetății Noi a Romanului. 

În prezent, Cetatea Nouă a Romanului este într-o continuă degradare, din ea mai rămînînd doar cîteva movile din pămînt și piatră.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Popeştii de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1784 locuitori

Popeştii de Sus este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Sus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1784 de oameni. Satul Popeştii de Sus a fost menționat documentar în anul 1606.

Citeşte mai departe