Filtru pe categorii
  • views 17905 Vizualizări
  • posts 0

Mănăstirea Zamca


Foto: paralela45.ro

Mănăstirea Zamca a fost construită în anul 1606 de armenii refugiați în Moldova încă din secolul al XIV-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a orașului Suceava, construcția ocupă o bună poziție strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat, întărite cu contraforturi interioare și exterioare, fără turnuri de apărare.

Ansamblul arhitectural este format din trei edificii (biserica principală "Sf. Auxentie", turnul-clopotniță de pe latura de est cu o înălțime de 26 metri și o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii).

După cele mai noi informații, Mănăstirea Zamca a fost construită la începutul secolului al XVII-lea. În mijlocul naosului bisericii "Sf. Auxentie" se află piatra de mormînt a lui Agopșa (Iacob) Vartan, pe care se afla următoarea inscripție: "Aceasta este piatra de mormînt a lui Agopsa, fiul lui Amir (principe), acesta este întemeietorul sfintei biserici, a murit în 1051 (=1602) după era armeană".

Turnul-clopotniță a fost construit în 1606, acest an fiind înscris pe cheia de boltă a arcadei estice a turnului, în mijlocul unei pietre împodobite cu flori.

În secolul al XVII-lea, în clădirea de pe latura de vest a mănăstirii s-a aflat reședința episcopului armean din Moldova. În timpul campaniei antiturcești din anii 1690-1691, Jan Sobieski a invadat pentru a treia oară Moldova, jefuind multe orașe și sate. În toamna anului 1691, la întoarcere din Moldova, el a lasat garnizoane poloneze în mai multe complexe fortificate: Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Secu și mănăstirea Zamca.

Cu acest prilej, mănăstirea Zamca a fost înconjurată cu un zid de incintă, cu bastioane la colțuri. Tot polonezii au ridicat valul de pămînt ce înconjoară mănăstirea pe laturile de nord, est și sud, între valul de pămînt și zidul de incintă aflîndu-se un șanț. Tot de atunci, probabil, datează și denumirea mănăstirii Zamca, provenită de la termenul polonez "zamek", care înseamnă "cetățuie", “fortificație”, “loc intărit”.

Biserica "Sf. Auxentie" a Mănăstirii Zamca a fost construită din piatră după un plan dreptunghiular, fiind compartimentată în pronaos, naos și altar. Edificiul nu are abside laterale, în locul acestora găsindu-se două contraforturi, de o parte și de alta. În exterior, biserica are o linie arhitectonică simplă. Decorația îmbină elemente de tradiție gotică și clasică cu motive noi, de influență orientală (rozetele).

Se remarcă prezența celor trei altare, după topografia bisericilor armenești, cu un altar central în absida centrală și cu două altare secundare, amplasate în două nișe din perete și prevăzute cu mese de piatră. Catapeteasma a fost înlocuită cu o draperie simplă suspendată de o bîrnă transversală.

 

Mănăstirea Zamca - album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Văratic

Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Citeşte mai departe