03 iulie 2012, 16:19 views 26853

Ştiaţi că...

Lumea în care trăim este foarte interesantă. Zi de zi descoperim lucruri noi, nebănuite, uneori amuzante, în timp ce altele sînt cît se poate de serioase. Toate însă sînt menite să ne arate cît de puține lucruri cunoaștem despre lumea care ne înconjoara. Am adunat aici cele mai diverse curozități de la date geografice și zoologice pînă la cele referitoare la cosmos, istorie, societate... Un amalgam de informații mai mult sau mai puțin inedite care ne fac să ne uimim, să zîmbim, să căutăm noi răspunsuri.


Un pahar cu apă fierbinte îngheață mai repede în frigider decît unul cu apă rece.

Peștii de apă sărată beau apă, iar cei de apă dulce nu.

În apele Oceanului Pacific trăiește peștișorul Mixima care are 4 inimi, dispuse în organism cu funcții separate: una pentru partea superioară a corpului și celelalte pentru organele digestive, mușchi și coadă. Poate trăi mai multe luni fără hrană și se apără de dușmani, secretînd substanțe "fumigene", în care se ascunde.

Aproape 97% din apa de pe Pămînt se găsește în oceane. Totodată, mai bine de 70% din apa "dulce" se găsește în calotele glaciare din Antarctica și Groenlanda.

În mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare?

Un pom evaporă aproximativ 200 l apă pe zi.

Cămilele traversînd deșertul își pot produce aproximativ 40 l apă prin oxidarea grăsimilor ce se găsesc în cocoașă. În condiții normale, cămila se hrănește însă cu plante verzi, ce conțin multă apă.

Rozătoarele din deșerturi pot trăi în absența apei consumînd doar ierburi, scoarță de copaci, frunze uscate. În captivitate apa este procurată pe cale endogenă adică prin oxidări celulare, reușind să trăiască fără să bea chiar 6 luni.

Două pahare de apă imediat după trezire, ajută la activarea organelor interne.

Un pahar de apă cu 30 de minute înainte de  masă ajută digestia.

Femela leu se ocupă cu vînătoarea în peste 90% din cazuri, în timp ce masculul leu preferă să doarmă sau să se odihnească.

Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări.

În ciuda greutății sale impresionante, un urs grizzly poate alerga la fel de rapid ca și un cal obișnuit.

Cel mai mare mamifer al planetei, balena albastră, cîntărește 50 de tone la naștere. La maturitate, ea poate ajunge pînă la 150 de tone.

Cangurul nu poate să sară, să se desprindă de la sol, decît dacă coada îi atinge pămîntul.

Singurul loc de pe corpul unei vaci în care există glande sudoripare este nasul acesteia.

Hipopotamul dă naștere puilor săi sub apă și îi ingrijește în primele zile de viață tot în apă. Totuși, cei mici ies din cînd în cînd la suprafață pentru a lua destul aer.

Un cimpanzeu poate să învețe să se recunoască pe sine într-o oglindă, însă o maimuță nu poate fi învățată acest lucru.

Pe parcursul întregii sale vieți, o singură vacă dă peste 200.000 de pahare de lapte.

Cu ajutorul limbii sale extrem de lungi și elastice, aproximativ 55 cm, girafa este capabilă să se curețe singură în urechi.

Crocodilii nu pot scoate limba din gură deoarece au o protecție pentru a nu și-o mușca cu ajutorul fălcilor puternice și a dinților fioroși.

Un pinguin imperial-tată suportă frigul Antarcticii timp de 60 de zile sau chiar mai mult pentru a proteja ouăle din care urmează să iasă puii. În toată această perioadă el nu mănîncă nimic și stă în picioare tot timpul. După ce puii ies din ouă el îi hrănește cu un lichid special din gît și așteaptă ca mama pinguin să vină să aibă grijă de cei mici.

Răgetul unui leu adult poate fi auzit de la o distanță de 7 kilometri depărtare.

În timpul celui de-al doilea război mondial, prima bombă aruncată asupra orașului Berlin de către aliați a ucis singurul elefant al grădinii zoologice a orașului.

95% dintre proprietarii de pisici recunosc că vorbesc cu ele.

O pisica poate sări de șapte ori înălțimea ei.

Pisica nu poate vedea imediat sub nasul ei, de aceea bunătțile pe care le aruncati pe podea vor rămîne neatinse dacă nu este atentă cînd le aruncați.

Corpul pisicii conține 230 de oase, în timp ce al omului are doar 206.

Pisicile au patru rînduri de mustăți.

Pisicile pot vedea în întuneric de șase ori mai bine decît oamenii datorită unui strat de celule cu proprietăți extrareflectoare ce absorb lumina.

Pisica se curăță cu ajutorul limbii și al lăbuței atunci cînd a trecut printr-un pericol sau după ce s-a batut cu o alta pisica. Acest gest se presupune că are rolul de a liniști și calma animalul, prin realizarea unei activități naturale și instinctive.

Pisica nu transpiră niciodata deoarece nu are glande sudoripare.

O pisică își petrece aproximativ 30% din viață îngrijindu-se de aspectul său.

Spatele arcuit al pisicii face parte dintr-un sistem complex de limbaj corporal, de obicei asociat cu amenințarea. Arcul este atît de ascuțit deoarece șira spinării pisicii conține aproximativ 60 de vertebre, în timp ce la om nuîsnt decît 34 de vertebre.

Creierul pisicii este mult mai asemănător celui uman decît cel de cîine.

Pisicile trebuie să mănîance grăsimi, deoarece corpul lor nu le pot produce. Nu hrăniți niciodată pisicile cu mîncare pentru cîini, deoarece acestea au nevoie de o cantitate de proteine de 5 ori mai mare decat cîinii.

Pisicile adoră să-și audă numele și să audă vocea stăpînului cît mai des, așa că este indicat să li se vorbeasca.

Pisicile au o memorie mai bună decît cîinii. În timp ce memoria cîinelui nu durează mai mult de 5 minute, a pisicilor se poate menține pînă la 16 ore, depășind din acest punct de vedere maimuțele și urangutanii.

Potrivit unor studii efectuate recent, cel mai des întîlnit nume de cîine este Max. Alte nume folosite frecvent sînt Molly, Sam, Zach si Maggie.

33% din proprietarii de cîini li se adresează acestora cînd vorbesc la telefon sau le lasă mesaje pe robot atunci cînd pleacă de acasa.

Aproximativ 1 milion de cîini din Statele Unite au fost numiți beneficiarii numărul 1 în testamentele stăpînilor lor.

Descoperită în Egipt acum 5000 de ani, rasa ogarilor a apărut în Anglia înainte de secolul al XIX-lea, cîinii fiind crescuți în această țară de aristocrați pentru jocurile de vînătoare cu care isi petreceau timpul.

Cîinii sînt mentionați de 14 ori în Biblie.

Cîinii pot auzi sunete pe care urechea umană este incapabilă să le detecteze. De asemenea, ei percep sunetele aflate la o frecvență mult mai înaltă decît limita suportată de urechea omului. Auzul le este atît de bine dezvoltat, încît le servește drept metodă de orientare mult mai mult decît văzul.

Ochii cîinilor au pupile mari și un unghi de cuprindere vizuală foarte mare, ceea ce le permite să urmărească ușor obiectele aflate în mișcare. De asemenea, cîinii văd și atunci cînd sursa de lumina este foarte slabă.

Toți cîinii, cu excepția celor care fac parte din rasa chow- chow, au limba roz, in timp ce acestia au limba albastră.

În timp ce cei mai mulţi cred că zăpada este albă sau albastră sau uneori roşie, în realitate zăpada este incolora. Potrivit Naţional Snow şi Ice Data Center cristalele de zăpadă reflectă foarte bine lumina şi din cauza zăpadă produce iluzia mai multor culori.

Dacă v-aţi întrebat care este locul în care a nins cel mai mult până în prezent, atunci trebuie să ştiţi că pe Muntele Baker, Washington este deţinătorul recordului. În iarna anului 1999 nu mai puţin de 29000 cm de zăpadă au căzut pe muntele Baker.

Cea mai multă zăpadă căzută în decursul unei zile (24 de ore) s-a înregistrat în Silver Lake – Colorado, în 1921 şi a fost un strat de 76 cm.

Ştiaţi că un viscol poate să aducă nu mai puţin de 39 de milioane de tone de zăpadă şi poarta energia a 120 de bombe atomice? Unul dintre cele mai mari viscole a fost “The Great Blizzard of 1888″ ce a măturat 4 state americane, New Jersey, New York, Massachusetts şi

Connecticut în anul 1888 şi a adus 127 cm de zăpadă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.