21 octombrie 2010, 12:10 views 18736

Carne de porc în ulcele cu colţunaşi

Ingrediente:

  • 600 g carne de porc sau de oi,
  • 5 cepe,
  • 2 linguri ulei,
  • ¾ pahar bulion de carne,
  • 4-5 căţei de usturoi,
  • foi de dafin,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură verdeaţă de mărar şi leuştean tocată.

Aluat pentru colţunaşi:

  • 1½ pahare făină de grîu,
  • 1 ou,
  • ½ pahar apă,
  • sare.

Umplutură:

  • 1/3 căpăţînă varză,
  • 3 cepe,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri ulei,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Carnea se taie astfel ca să revină cîte 3 bucăţi la porţie, se bate se presară cu sare şi piper şi se rumeneşte cu ceapă mărunţită. Se pune în cratiţă, se acoperă cu bulion şi se dă la cuptor ca să  se înăbuşe. Carnea înăbuşită se pune în ulcele, deasupra se pun colţunaşii fierţi, se toarnă sosul, în care s-a înăbuşit carnea. Se adaugă usturoi pisat, foi de dafin, verdeaţă, se acoperă cu capace, în crăpături se pune aluat, iar ulcelele se dau la cuptor pentru 20-25 minute.
Se serveşte în ulcele.

Prepararea colţunaşilor: Se pune grămăjoară pe masă făina, la mijloc se face o adîncitură, acolo se toarnă laptele şi oul, se frămîntă aluatul (mai moale decît pentru tăieţei), se acoperă cu un şerveţel de pînză şi se lasă pentru 15-20 minute. Apoi aluatul se întinde, la 5-7 cm de la margine se pune umplutura grămăjoare mici, se acoperă cu marginea liberă a aluatului, se taie colţunaşii şi se lipesc. Se pun pe un fund presărat cu făină. În apa fierbîndă cu puţină sare se pun colţunaşii şi se dă într-un clocot. După ce colţunaşii se vor ridica la suprafaţă, se mai fierb la foc încet încă 1-3 minute, apoi se scot cu spumiera.

Prepararea umpluturii: Varza şi ceapa se taie fidea, se prăjesc separat pînă sunt gata şi se amestecă. Se adaugă ouăle fierte şi mărunţite, sarea, piperul şi se amestecă.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Doina”
bucatar-sef Putreșa Ana
or. Сhisinau, str. Trandafirilor, 6
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.