15 martie 2011, 10:24 views 86189

Sarmale moldoveneşti cu carne

Ingrediente:

•    50-60 bucăţi de frunză de vie,
•    500 g de carne de porc,
•    2-3 ceapă,
•    2-3 linguri de orez,
•    3 linguri de ulei vegetal,
•    1 lingură de pireu de ardei dulce,
•    ½ pahar de borş acru de casă sau un vîrf de linguriță de sare de lămîie,
•    1 lingură de pireu de roşii,
•    2-3 roşii,
•    1 pahar de smîntînă,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    foi de dafin,
•    1 lingură de verdeaţă tocată.

Mod de preparare:

Spălaţi şi opăriţi frunzele tinere de viţă-de-vie.

Prepararea umpluturii. Carnea de porc cu straturi de slănină se taie cubuleţe mărunte. Alegeţi orezul, spălaţi-l şi fierbeţi-l timp de 3-5 minute într-o cantitate mare de apă, strecuraţi-l şi răciţi-l. Puneţi carnea în orez, adăugaţi ceapa prăjită, sare, piper negru măcinat, verdeaţa tocată mărunt, roşiile decojite, tăiate cubuleţe, un pic de bulion pentru ca să fie mai suculente şi amestecaţi bine.

Puneţi pe frunzele de viţă-de-vie umplutura şi învîrtiţi-le astfel ca să obțineți conuri (pliculeţe), puneţi-le în ceaun sau într-un vas cu fundul gros rînduri, turnaţi bulionul, puneți piure de ardei dulce, acoperiţi cu frunze şi fierbeţi înăbuşit cu capac, pînă sunt aproape gata, apoi turnaţi borş acru de casă, piureul de roşii, care a fost prăjit un pic, diluîndu-l cu bulionul rămas după fierberea sarmalelor, mai lăsaţi puţin pe foc. La o porţie revin 10-15 sarmale (de mărimea unei nuci).

Se servesc cu smîntînă.

În perioada de iarnă pentru prepararea sarmalelor sînt folosite frunze de viţă-de-vie sărate, care trebuie spălate, apoi opărite înainte de a fi întrebuinţate.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1668
Populația:
171 locuitori

Zăicani este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 171 de oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1668.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.