Filtru pe categorii
  • views 52506 Vizualizări
  • posts 0

Ghiveci

Ingrediente:

  • 2-3 vinete,
  • 1 pahar de fasole verde,
  • 2 ardei graşi roşii,
  • 2 ardei graşi verzi,
  • 1 morcov,
  • 3 cepe,
  • 6 roşii ,
  • ½ pahar ulei,
  • 3 căţei de usturoi,
  • 1/6 căpăţână de varză albă,
  • 1 rădăcină pătrunjel,
  • 1 rădăcină de ţelină,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 2-3 foi de dafin,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată.

Mod de preparare:

Vinetele se curăţă de coajă şi peduncul (la vinetele mai tinere coaja se poate lăsa). Se taie felii sau rondele cu grosimea de 1-2 cm. Se opăresc 10-15 minute, apoi se pun sub o greutate pentru 20-30 de minute, ca să se scurgă zeama amară. Se taie cubuleţe, se prăjesc. Varza se taie cubuleţe, se opăreşte în uncrop, se scurge prin strecurătoare, se prăjeşte. Ceapa şi rădăcinile se taie de asemenea cubuleţe, se prăjesc uşor în ulei. Se adaugă ardeii graşi tăiaţi cubuleţe, se prăjesc toate la un loc. Într-o oală cu fundul gros se pun legumele prăjite: ardeii graşi, fasolea verde, roşiile curăţate de seminţe şi de pieliţă, apoi tăiate, sarea, piperul, foile de dafin, se toarnă puţin bulion de legume, se acoperă cu un capac şi se înăbuşă la cuptor până sânt gata. Usturoiul pisat se adaugă la sfârșit. Se serveşte, presărat cu verdeaţă tăiată.

Ghiveciul este foarte răspândit în bucătăria moldovenească, este gustos servit atât  cald,cât şi rece. Se utilizează ca garnitură pentru carne, dar şi ca fel de mâncare aparte.


Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Crîsma”
bucatar-sef Ţibuliscaia Liudmila
or. Chişinau, str. Hipodromului, 9/1

Localităţile Moldovei şi diasporei

Buteşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
434 locuitori

Buteşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 10 km de orașul Glodeni şi la 178 km de oraşul Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Butești a fost menționat documentar în anul 1637.

Citeşte mai departe