Filtru pe categorii
  • views 10010 Vizualizări
  • posts 0

Carne de vită prăjită cu vinete şi roşii

Ingrediente:

  • 800 g carne de vită,
  • 1 ceapă,
  • 3 linguri ulei,
  • 6-8 bucăţi arpagic,
  • ½ mănunchi de pătrunjel,
  • ½ rădăcină de pătrunjel,
  • ¼ pahar de vin alb sec,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • piper negru boabe,
  • foi de dafin,
  • 1-2 căţei de usturoi,
  • 3 vinete,
  • 6-8 roşii,
  • 1 lingură făină de grîu.

Mod de preparare:

Carnea se spală, se usucă, se curăţă de pieliţe, se sărează. Se fac cîteva tăieturi în carne, ca sa se marineze mai bine. Carnea se pune într-un vas, care nu se oxidează, se adaugă ceapa şi arpagicul tăiat, crenguţe de pătrunjel, rădăcina de pătrunjel mărunţită, foile de dafin, piperul boabe, 2 linguri de ulei şi vinul. Toate se amestecă, se apasă bine şi se lasă pentru 3-4 ore. În timp ce carnea se marinează, se mai amestecă de cîteva ori.

Într-o tigaie cu ulei călit se pune carnea, se rumeneşte pe toate părţile, se toarnă sosul, care a rămas, şi se dă la cuptor, periodic amestecîndu-se şi turnîndu-se deasupra zeama pe care a lăsat-o carnea. Carnea se încearcă cu cuţitul: dacă din tăietură iese suc alb, înseamnă că carnea este gata.
Carnea se mută într-un alt vas, din tigaie se scurge sucul, din care se înlătură grăsimea. Sucul se amestecă cu 2-3 linguri de vin, 3 linguri bulion, se adaugă usturoi pisat, se fierbe, se scade şi se strecoară.

Vinetele se taie rondele, se sărează şi se lasă sub greutate pentru 25-30 minute ca să se scurgă zeama amară. Apoi vinetele se trec prin făină şi se prăjesc în ulei călit pe ambele părţi. Se coc în cuptor pînă sunt gata. Roşiile se taie de-a curmezişul, apăsînd uşor cu degetele se înlătură o parte de miez, apoi se presară cu sare şi piper şi se prăjesc pe ambele părţi (mai întîi pe partea tăiată). Carnea se taie perpendicular cu fibrele. Bucăţelele de carne se pun pe foi de salată. De jur împrejur într-o farfurie se pun pe rînd roşiile şi vinetele prăjite. Deasupra se toarnă sosul.

Se garniseşte cu verdeaţă.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Novas”
bucatar-sef Carapostol Alexandr
mun. Chișinau, or. Singera str. Aerogarii, 31

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cuşmirca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1665
Populația:
2427 locuitori

Cuşmirca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Cuşmirca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situate la o distanță de 19 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2427 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cușmirca datează din anul 1665.

Citeşte mai departe