Filtru pe categorii
  • 2012
  • page views Vizualizări

Prezentarea cărţii „Ieroglifa moldovenească”

Prezentarea cărţii lui V. Borşevici „Ieroglifa moldovenească”. Incinta bibliotecii „M. Lomonosov” 21.02.12

Evenimentul cultural s-a desfăşurat pe data de 21 februarie, anul curent la biblioteca „M. Lomonosov” la rugămintea cititorilor bibliotecii, deşi prezentarea oficială a cărţii a avut loc în luna iunie 2011.

Cîteva detalii despre carte:

Anul editării ‒ 2011, 646 pagini.

Din cuprins:

Apocriful de la Butuceni. Borşevici în original. (Prefaţă de M. Tcaciuc)
Prefaţa autorului
I parte: Publicistica: povara libertăţii noastre
II parte: Oglinda chineză: studii antropologice
III parte: Abordarea reflexiv-discursivă a cercetării
Appendix:
Farmecul inexprimabil al abordării informaţionale
Moldova în oglinda Chinei (postfaţa L. S. Klein)

Prezentarea cărţii lui V. Borşevici „Ieroglifa moldovenească”. Incinta bibliotecii „M. Lomonosov” 21.02.12

Mai bine de 2 ore autorul cărţii Victor Borşevici ‒ profesor, academician, sociolog şi psiholog, fost diplomat ‒ a împărtăşit ascultătorilor cointeresaţi opiniile sale asupra celor mai diverse teme, la prima vedere fără legătură directă între ele. A fost vorba printre altele şi de problemele identităţii moldoveneşti, ale patrimoniului cultural-istoric, de influenţele reciproce ale diferitor culturi, de coexistarea paşnică a diferitelor etnii, ce populează Moldova. S-a ajuns chiar pînă la legătura artefactelor Culturii Tripoliene cu cele ale Chinei Antice.

Dar de fiecare dată, autorul s-a reîntors la ideile începuturilor vieţii populare, la bunul simţ, la păstrarea patrimoniului cultural-istoric, la perspectivele dezvoltării ţării, la necesitatea eforturilor colective de scoatere a Moldovei din impasul dezbinărilor politice şi direcţionării sale pe calea dezvoltării şi a asigurării unui mod de viaţă demn. S-au spus multe despre etica muncii, dar mai ales despre sîrguinţa şi dorinţa de a munci, despre influenţa tradiţiilor asupra vieţii cotidiene. Ideea principală a tuturor acestor reflecţii în voce, după părerea lui Victor Borşevici, este influenţa din cele mai vechi timpuri a diverselor straturi civilizaţionale şi conlocuirea paşnică a numeroaselor etnii asupra constituirii naţiunii moldoveneşti, ceea ce a dus în cele din urmă la formarea unei mentalităţi specifice moldoveneşti ‒ atitudine prietenească, toleranţă faţă de eterodoxie şi asimilarea a tot ce e mai bun. Iar pentru a ilustra această asimilare paşnică autorul a făcut o demonstrare în baza numelor moldoveneşti, care şi-au păstrat intacte rădăcinile – Leahu, Bulgaru, Rusu, Sîrbu etc.

Prezentarea cărţii lui V. Borşevici „Ieroglifa moldovenească”. Incinta bibliotecii „M. Lomonosov” 21.02.12

S-a vorbit mult despre impresiile din China ale autorului, acumulate pe parcursul anilor 2002-2006, cînd Dl. Borşevici a fost ambasador al Moldovei în China. Nu s-a vorbit practic deloc despre politică, însă la întrebarea: „Dacă ar accepta să devină preşedinte?”, Victor Borşevici a răspuns: „Oameni ca mine nu sînt înaintaţi la funcţia de preşedinte, eu nu sînt persoana, care să poată fi manipulată şi de aceea acei care s-ar încumeta să mă înainteze, ar putea avea surprize neplăcute.”

Impresia generală cu care am plecat de la prezentare, ar fi, dacă e să conchidem următoarea – cititorii şi ascultătorii au avut norocul să întîlnească un om foarte interesant, un adevărat cunoscător, un om deştept, care gîndeşte de sine stătător, este deschis dialogului şi mereu în căutare. Dar cel mai important e, că am avut fericirea să comunicăm cu un interlocutor energic, binevoitor şi foarte firesc, cu un asemenea convorbitor, cu care nu-ţi doreşti să mai întrerupi discuţia, iar după ai asupra ce să reflectezi.

Nu ne rămîne decît să facem rost de carte ca s-o citim, căci, de altfel, stocurile din librăriile oraşului s-au epuizat deja.

 

Prezentarea cărţii „Ieroglifa moldovenească” - Album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bălceana

Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1832 locuitori

Bălceana este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1832 de oameni. Satul Bălceana a fost menționat documentar în anul 1443.

Citeşte mai departe