Filtru pe categorii
  • 2012
  • page views Vizualizări

Cel de-al II-lea Tîrg Internaţional din satul Hogineşti, Călăraşi, 22 iulie 2012

Afişul Tîrgului Internaţional de la Hogineşti

In memoriam Elena Postolachi

Am promis în una dintre publicaţiile noastre anterioare, acea despre extraordinarul maestru-ceramist Vasile Goncear din Hogineşti, să mergem la Cel de-al II-lea Tîrg Internaţional şi să vă povestim despre tîrgul devenit deja tradiţional. Ne onorăm cu plăcere promisiunea.

Acest tîrg are loc în cea de-a 3-ea duminică a lunii iulie în satul Hogineşti, raionul Călăraşi, baştina lui Vasile Goncear. În acest an tîrgul a avut loc pe data 22 iulie. Cu cîteva zile înainte de începutul acestuia am fost în ospeţie la Vasile şi am fost răsplătiţi, căci am întîlnit aici meşteri din diferite ţări, invitaţi de către meşterul de la Hogineşti la Tabăra de Creaţie, organizată de către el. Am întîlnit aici meşteri din Moldova, România, Rusia şi sîntem bucuroşi să vă putem arăta cîteva dintre fotografiile acestor oameni. Vă veţi putea convinge, că în această Tabără de Creaţie, meşterii nu numai lucrează, îşi împărtăşesc planurile şi secretele măiestriei, dar şi se odihnesc. Cea mai mare parte a acestor fotografii sînt făcute la bazin, pe care stîpînul grijuliu l-a construit din timp, spre a-şi delecta oaspeţii. De altfel, bazinul a prins foarte bine pe o asemenea caniculă.

Tîrgul a reuşit

Iar cînd a sosit ziua de duminică, am vizitat şi tîrgul. Chiar dacă era caniculă, tîrgul a reuşit de minune. Cu mult înainte de deschiderea tîrgului pe un teren vast munca era în toi, meşterii îşi aranjau rodul muncii mîinilor lor, privitorii mergeau de la un meşter la altul, admirînd mostrele deja expuse, iar artiştii se pregăteau să intre în scenă.

Trebuie să vă spunem, că tîrgul a fost onorat cu prezenţa multor oameni de vază, atît din centrul raional, cît şi de la Chișinău. Au fost prezenţi şi un deputat din parlament, şi ministrul culturii şi turismului, şi un reprezentant de la Ministerul Culturii şi Turismului ş. m .a.

S-au spus multe cuvinte frumoase şi inspirate despre necesitatea unor astfel de manifestări, despre continuarea tradiţiilor meşteşugurilor moldoveneşti, despre dezvoltarea turismului şi despre multe altele. Iar gazda evenimentului, maestrul Vasile Goncear, a spus că în prezent pentru el Hogineştiul este centrul lumii. A vorbit cu mult entuziasm despre cum ajunge un olar meşter adevărat. A lăsat, însă, sub tăcere faptul, cît efort, nervi şi timp l-a costat organizarea acestui eveniment marcant. După părerea noastră a procedat corect ‒ am venit doar la sărbătoare, la ce bun să cunoaştem chiar toate detaliile.

Ajutorii lui Vasile Goncear

În cadrul sărbătorii au evoluat o serie de colective populare din diferite sate ale raionului Călăraşi şi formaţia „Millenium” de la Chișinău. La eveniment au fost prezenţi jurnalişti ai diferitor mass-media din ţară.

Am fi putut continua să vă tot povestim despre evenimentele ce au precedat sărbătoarea, despre cîte a reuşit Vasile Goncear să facă în aceşti 3 ani, pentru a-şi vedea visul împlinit şi pentru ca despre satul Hogineşti să se afle departe de hotarele Moldovei. Printre altele, satul nu numai că are o stemă a sa, ci şi un imn, pe care l-am auzit la deschiderea Tîrgului Internaţional. Nu vă vom obosi, însă, cu aceste amănunte, vă propunem să savuraţi atmosfera acestei sărbători, devenită între timp una cu adevărat populară, privind fotografiile prezentate. Dar, mai ales, vă invităm să vizitaţi personal anul viitor acest eveniment marcant din viaţa ţării noastre. Credeţi-ne pe cuvînt  ̶  nu veţi regreta.

 

Cel de-al II-lea Tîrg Internaţional din satul Hogineşti - album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cortenul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
222 locuitori

Cortenul Nou este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 222 de oameni. Satul Cortenul Nou a fost menționat documentar în anul 1912.

Citeşte mai departe