Filtru pe categorii
  • 2011
  • page views Vizualizări

Izvorul în toltre, Jeloboc, Orhei

 Водоотвод от источника вблизи с. Желобок

Satul Jeloboc din raionul Orhei se află la circa 10 km de orașul Orhei, pe malul rîului Răut şi pe panta văii rîului. Răutul coteşte aici de două ori brusc, şerpuind prin defileu de-a lungul masivelor nu prea înalte de toltre.

La aproximativ 50 m de malul Răutului, pe un deal stîncos abrupt, dintre două stînci curge un izvor cu o gură mare, cu apă foarte curată şi de calitate. Trecerea nemijlocită pînă la izvor este baricadată şi închisă cu un lacăt, acest lucru este legat de regimul de protecţie a resurselor de apă.

Скалы над долиной Рэута у с. Желобок

Apa izvorului curge spre staţia de captare şi castelul de apă, iar surplusul ei, aproximativ jumătate din stocul de apă sau 2 mii de metri cubi pe oră, curge printr-o țeavă într-un pîrîu, care se scurge nemijlocit în rîul Răut. Staţia prin intermediul unei reţele de ţevi aprovizionează cu apă potabilă orașul Orhei, asigurînd pe deplin necesarul de apă potabilă.

Apa izvorului este extrem de curată, cristalină, foarte gustoasă, slab mineralizată, practic nu necesită prelucrare şi curăţare. Asemenea izvoare cu un debit atît de mare sînt destul de rare pe teritoriul republicii, în special luînd în consideraţie calitatea excepţională a apei, ceea ce este legat de adîncimea la care se află orizontului apei, de unde-şi ia începutul izvorului.

 

Izvor în toltre, satul Jeloboc, Orhei - album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lopatna

Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Citeşte mai departe