13 octombrie 2010, 15:40 views 17418

Omletă cu mămăligă şi jumări

Ingrediente:

•    1 pahar făină de porumb,
•    1½ pahar lapte,
•    ½ pahar apă,
•    100 g slănină,
•    2/3 pahar brînză nesărată,
•    4 ouă,
•    sare.
 
Mod de preparare:

Într-o tigaie se prăjeşte slănina tăiată mărunt, se adaugă 1 lingură de lapte şi se prăjeşte pînă se rumeneşte. Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă laptele diluat cu apă, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte de faină, se sărează, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului − spre centru). Mămăliga se netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului pe 10-15 minute cu capac. Cînd mămăliga se răceşte, se adaugă un ou bătut şi o parte din jumări. Se bate pînă la obţinerea unei mase omogene. În tigaia cu jumări se pune un strat subţire de mămăligă, partea de jos se rumeneşte, apoi din mămăligă se formează un pateu şi se pune în cuptorul fierbinte pentru cîteva minute.

Se serveşte presărată cu brînză dată prin răzătoare .

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1418 locuitori

Vasileuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasileuţi, Mihăilenii Noi, Ştiubeieni, Moşeni, Ciubara. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1418 locuitori. Satul Vasileuți a fost îtemeiat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.