Filtru pe categorii
  • views 113620 Vizualizări
  • posts 0

Mămăligă

Ingrediente:

  • 2 pahare făină de porumb,
  • 4 pahare apă,
  • 1/3 lingură sare.

Prima metodă de preparare:

Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă apa, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte din faină, sare, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului - spre centru). Mămăliga se netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului pentru 10-15 minute cu capac. Ceaunul se scutură o dată bine şi mămăliga se răstoarnă pe un fund uscat de lemn.

De obicei, mămăliga se taie cu un cuţit de lemn sau cu o aţă.
 

A doua metodă de preparare:

Într-un ceaun, în care fierbe apa sărată, se toarnă 3-4 linguri de faină cernută şi uscată, se dă în clocot, apoi, amestecîndu-se permanent cu melesteul sau cu o lingură de lemn, se toarnă  şuviţă subţire restul făinii, se fierbe pînă mămăliga devine o masă densă (vreo 15 minute). Mămăliga fiartă se strînge cu lingura de pe pereţii ceaunului spre centru, se stropeşte cu unt (ca să nu se formeze pelicula), se acoperă cu capac şi se lasă la foc încet pentru 10-15 minute. Mămăliga fiartă prin această metodă este mai moale şi se împarte cu lingura.

De obicei, mămăliga se serveşte cu unt topit, smîntînă, brînză fărîmiţată, jumări. Mămăliga e o garnitură minunată pentru scrob şi bucate din carne sau peşte.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Kvint Palace”
bucatar-sef Bostanica Angela
or. Chisinau, str. Alba Iulia, 190/1

Localităţile Moldovei şi diasporei

Buzduganii de Jos

Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
539 locuitori

Buzduganii de Jos este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 539 de oameni. Satul Buzduganii de Jos a fost menționat documentar în anul 1772.

Citeşte mai departe