Ardei graşi umpluţi cu legume şi orez
Ingrediente:
- 8-10 ardei graşi,
- 4-5 roşii,
- 2-3 căţei de usturoi,
- 1 lingură ulei,
- sare,
- 3 pahare de smântână.
Pentru umplutură:
- 2 cepe,
- ½ morcov,
- ½ rădăcină de pătrunjel,
- 1 ardei gras,
- ½ păhar orez,
- 3 roşii,
- 3 linguri de ulei,
- 1 lingură unt,
- 2 linguri verdeaţă tăiată,
- sare,
- piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Ardeii se curăţă de peduncul şi seminţe, se opăresc cu uncrop, se scurg prin strecurătoare, se răcesc, se umplu. Roşiile se curăţă de pieliţă şi seminţe, se sărează şi se dau prin maşina de tocat. Ardeii umpluţi se prăjesc, se pun într-o oală cu fundul gros cu umplutura în sus, deasupra se pune tocătura de roşii şi se înăbuşă în cuptor. Dacă se prepară la aragaz, se adaugă şi puţin bulion de legume. Usturoiul pisat se adaugă la sfîrşit.
Prepararea umpluturii: Ceapa, morcovul, pătrunjelul, ardeiul se taie fidea scurtă şi se prăjesc în ulei. La urmă se adaugă jumătate din verdeaţă. Orezul, spălat şi uscat, se prăjeşte în unt, se amestecă cu legumele prăjite, se adaugă roşiile, curăţate de seminţe, de pieliţă şi tăiate cuburi, verdeaţa rămasă, sarea, piperul negru, pasta de ardei graşi. Se amestecă totul.
Se serveşte cu smântână şi verdeaţă tăiată.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Chateau Vartely”
bucatar-sef Berectari Dmitrii
mun. Orhei, str. Eliberarii, 170/B
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2204 locuitori
Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.