Pavlovski Oleg

Pavlovski Oleg ‒ scriitor, publicist, scenarist.

Născut la 12 decembrie 1925 în or. Arhanghelsk, Rusia. Cînd a început războiul avea doar 17 ani şi învăţa la Școala Tehnică Industrială, aşa încît nu i-a fost dat să-şi finiseze studiile, a plecat să lupte pe front. A fost rănit grav în anul 1943. După spital, a lucrat în calitate de meşter, apoi tehnician şi maistru la construcția hidrocentralei de la Maikop, apoi la nodul hidrotehnic de la Mingheciaur, apoi s-a mutat pentru un timp cu traiul la Chișinău. Începe să publice în diverse ziare şi reviste articole, eseuri. Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova. Scrie cărți pentru copii, care au priză la tinerii cititori, în special, cartea „Călătoria ciudată a lui Petika Ozornikov", 1956. Colaborează cu studioul „Moldova-film", în calitate de scenarist. În anul 1961 absolveşte Institutul de Literatură „M. Gorki".

Se mută la Kuzbass. Este secretar executiv al almanahului „Luminile Kuzbassului". Pentru povestirea, „Nu te uita înapoi, fiule", i-a fost acordată Diploma de Laureat al Concursului literar „A. Fadeev". În aceeaşi perioadă devine membru al Uniunii Scriitorilor din URSS. În anul 1977 se mută cu traiul la Kaliningrad. În mare parte este preocupat de munca literară de creaţie.

A fost decorat cu ordinul „Războiul pentru Apărarea Patriei" de gradul I și „Steaua Roşie", cu medalia „Pentru vitejie în muncă în anii 1941-1945 ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei".

A decedat la 16 iulie 1997.

Filmografia:
Balada Haiducească", 1958 ‒ artistic, în colaborare cu S. Moldovan.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.