Onoprienco Evghenii

Onoprienco Evghenii ‒ scenarist, redactor.

S-a născut la 10 decembrie 1925, în s. Baltî, regiunea Kursk, Rusia. Înainte de război terminase doar clasa a opta, familia sa nu a reuşit să se evacueze, aşa că le-a fost dat să treacă prin ocupaţia fascistă. În august 1943 s-a înrolat în armata sovietică, a fost soldat al unităţilor de transmisiune, în anul 1944 a fost grav rănit, a urmat o lungă perioadă de recuperare după care a fost demobilizat din armată din motive medicale. A revenit la Artiomovsk, unde a lucrat electrician la Calea Ferată, învăţînd în acelaşi timp la şcoala serală. În anul 1946 devine student la Institutul Pedagogic de la Artiomovsk. După absolvire în 1948, lucrează în calitate de profesor de educaţie fizică la scoală, inspector în cadrul Departamentului de Educație.

În anul 1949 devine student la Facultatea de Scenaristică a VGIK-ului, pe care a absolvit-o în 1954. După absolvire a fost repartizat să lucreze în calitate de redactor la studioul „Moldova-film", ca apoi să devină şi redactor-șef la studioul de la Chișinău, după scenariile sale au fost filmate cîteva documentare şi filme de lung metraj. Apoi dînsul devine redactor şi scenarist la studioul cinematografic „A. Dovjenco" de la Kiev, stabilindu-se la Kiev. A realizat peste douăzeci de filme artistice cu priză la telespectatori.

Artist Emerit al Ucrainei (1986). Membru al Uniunii Cineaștilor din URSS.

S-a stins din viaţă la 31 octombrie 1997 la Kiev.

Filmografia „Moldova-film":
„Monumentele gloriei militare", 1955 ‒ documentar,
Bărbatul de lîngă tine", 1978 ‒ artistic, în colaborare,
Codul „Fulgerul de sud", 1980, 2 episoade ‒ artistic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Zaim

Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Citeşte mai departe