Materiale din compartiment: Galeria foto |

Alexandru Callimachi

Alexandru Callimachi a domnit în Moldova în perioada mai 1795 - martie 1799.

Era fiul domnitorului Ioan Teodor Callimachi și fratele domnitorului Grigore Callimachi.

A ocupat demnitatea de mare dragoman al Porții, după care la vîrsta de 57 de ani a ocupat tronul Moldovei. Era înrudit cu familia Ghica, fiind căsătorit cu Ruxanda, fiica lui Scarlat Ghica, fost domn al Moldovei.  

În mai 1795 Alexandru Callimachi a primit ordin de la Poartă prin care interzicea domnului Moldovei să exporte grîul și popușoil în afara hotarelor Imperiului Otoman. Cerealele erau necesare pentru aprovizionarea populației Istanbulului. Pentru a face față cerințelor crescînde ale Porții a mărit impozitele, inclusiv „vădrăritul”. 

A susținut mișcarea eteristă pentru eliberarea Greciei. A fost un simpatizant al Franței revoluționare. A fost mazilit de turci în 1799. S-a retras la Istanbul unde a trăit 22 de ani. Destinul său a fost tragic În ajunul revoluției grecești el a fost exilat în Asia Mică, unde în 1821 a fost asasinat de musulmanii fanatici.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.