Cruceniuc Petrea

Cruceniuc Petrea – scriitor, publicist, scenarist.

Născut la 29 iunie 1917 în comuna Ploti, raionul Rîbniţa, Moldova. A absolvit Şcoala Pedagogică din or. Balta (RASSM) în anul 1934, după absolvire lucrează o perioadă de timp în calitate de învăţător, apoi este student la Şcoala Politică Militară de la Moscova. Debutează în literatură cu poezii în anul 1936, iar prima carte de versuri „În razele vieţii” iese de sub tipar în anul 1939. A participat apoi la războiul sovieto-finlandez şi la Cel de al Doilea Război Mondial. Lucrează în calitate de secretar responsabil la Uniunea Scriitorilor din RSSM, concomitent este redactor-şef al revistei „Octombrie” (1949-1953). În anul 1958 absolveşte Institutul de Literatură „M. Gorki” de la Moscova. Pe parcursul anilor 1957-1964 este redactor-şef al săptămînalului „Cultura”. Începînd cu anul 1968 este secretar responsabil al Comitetului Moldovei pentru apărarea păcii.

A editat mai mult de 50 de cărţi. A colaborat şi cu studioul „Moldova-film”.

În anul 1982 i-a fost conferit titlul de Scriitor al Poporului din Republica Moldova. A fost decorat cu Ordinul Revoluţia din Octombrie, două ordine Drapelul Roşu de Muncă, ordinul Prietenia popoarelor, două ordine Războiul pentru Apărarea Patriei şi două ordine Steaua Roşie.

A decedat la 4 ianuarie 1988 la Chișinău.

Filmografia:
„Pămînt rennoit”, 1974 „Moldova-film” – documentar – coautor de scenariu, în colaborare cu A. Codru.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Solnecinoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
525 locuitori

Solnecinoe este un sat din cadrul orașului Camenca, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 161 km de Chișinău. Populaţia satului Solnecinoe alcătuia 525 de oameni în anul 2000. Satul Solnecinoe a fost înființat în secolul XX.

Citeşte mai departe