Dabija Nicolae

Dabija Nicolae ‒ poet, scenarist, redactor.

Născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. În anul 1966 devine student la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat, iar în anul III este exclus de la facultate „pentru activitate antisovietică şi proromânească", fiind reînmatriculat la studii peste un an, dar în cadrul Facultăţii de Filologie.

Debutează în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea"(1975), în acelaşi an absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău. Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 pînă în 1984 este şef de secţie la revista de literatură „Nistru"; apoi în anii 1984-1986 ‒ redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul", iar din 1986 pînă în prezent este redactor-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta". Membru al Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Republica Moldova. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film" în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor.

A avut şi o carieră politică, fiind deputat, reprezentant al Republicii Moldova la diferite foruri internaţionale. Deţine mai multe premii şi titluri de onoare, printre care: Laureat al Premiului „Boris Glavan" (1977), Laureat al Premiului „Mihai Eminescu" al Academiei Române (1995); Marele Premiu „Sfîntul Gheorghe" al Festivalului Internaţional de Poezie de la Uzdin, Serbia(15 august 2006) etc.

S-a stins din viață pe 12 martie 2021.

Filmografia:
Scenarist:
„Îţi dăruiesc inima", 1979 ‒ documentar,
„Sovhozul-tehnicum „V. Lenin", 1981‒ documentar,
„Ruxanda", 1987 ‒ animaţie.

Traducător:
„Probleme matrimoniale", 1978 ,
„Fiul matur", 1979,
„Cine va răsplăti succesul?", 1981,
„Sub cerul comun", 1982.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Odaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
1 locuitor

Odaia este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 128 km de Chișinău. Localitatea a fost întemeiată la 1 ianuarie 1955. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1 om.

Citeşte mai departe