Materiale din compartiment: Galeria foto |

Esinencu Nicolae

Esinencu Nicolae  ̶  poet, prozator, dramaturg, scenarist.

S-a născut la 13 august 1940 în satul Chițcani, raionul Telenești, Republica Moldova. A absolvit Şcoala Republicană de Cultură Fizică (1959), сursurile Superioare de Literatură la Institutul „M. Gorki” de la Moscova în anul 1973. A lucrat în calitate de redactor la Editura „Lumina”, apoi secretar şi consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova, începînd cu anul 1989. Debutează editorial cu placheta de versuri „Antene” în anul 1968. Semnează mai multe cărţi de poezie, scrie şi piese, proză, văd lumina tiparului cîteva cărţi pentru copii.

Colaborarea cu studioul cinematografic „Moldova-film” şi-o începe în anul 1975, dedutînd în calitate coautor al scenariului filmului regizorului Vlad Ioviță „Calul, pușca și nevasta” (Este membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

A fost distins cu o serie de premii şi titluri: este cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Om Emerit al Artei din Republica Moldova, cavaler al Ordinului Republicii.

S-a stins din viață pe data de 25 aprilie 2016.

Filmografia:
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 ‒ artistic  ̶  scenarist, în colaborare cu V. Ioviţă,
Făt-Frumos”, 1977 ‒ artistic 2 episoade, în colaborare cu Vlad Ioviţă,
„Căruţa”, 1979  ̶  artistic de scurt metraj ‒ scenarist,
La porţile Satanei”, 1980  ̶  artistic ‒ scenariu în colaborare cu V. Ioviţă,
Tunul de lemn”, 1986  ̶  artistic ‒ scenarist.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.