Materiale din compartiment: Galeria foto |

Vasile Sturdza

Vasile Sturdza - om politic, membru al Căimăcămiei de Trei din Moldova (octombrie 1858 - ianuarie 1859), prim-ministru la Iaşi. S-a născut la 8 noiembrie 1810 la  Bîrlad în familia vornicului Constantin Sturdza din Bîrlad. Urmează studii în străinătate, dar revine în ţară în 1833 pentru a se ocupa de administrarea întinsei moşii a cărei proprietar era.

În 1849, Sturdza este ales membru în Divanul Domnesc de la Iaşi, iar anul următor este numit titularul Ministerului Lucrărilor Publice din Moldova. Din 1856, reuşeşte să ajungă preşedinte al Divanului Domnesc, apoi îndeplineşte funcţia de comsiar al guvernului pe lîngă Banca Naţională a Moldovei (1857).

Apreciat pentru calităţile sale politice, Sturdza este ales deputat de Tecuci în Divanul ad-hoc al Moldovei. Este membru al Căimăcămiei de Trei (octombrie 1858 - ianuarie 1859) alături de Ștefan Catargiu și Anastasie Panu. Desfăşoară o intensă activitate politică. A fost inclus pe lista candidaţilor la Tronul Moldovei.

Domnul ales Alexandru Ioan Cuza îl numeşte prim-ministru şi ministru de Interne în primul Consiliu de miniştri (17 ianuarie - 6 martie 1859). Vasile Sturdza era recunoscut pentru capacitatea sa organizatorică în administraţie. Ulterior, odată cu formarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe în 1862, este desemnat să preia preşedinţia acestei instituţii juridice.

Rămîne în funcţie pînă în octombrie 1868, cînd demisionează deoarece decide să se retragă din viaţa publică. Vasile Sturdza încetează din viaţă în ianuarie 1870, la Iași, la vîrsta de 59 de ani.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
4916 locuitori

Vărzăreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şendreni şi Vărzăreşti. Localitatea este situată la hotar cu oraşul Nisporeni şi la o distanţă de 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Vărzăreşti constituia 4916 oameni. Prima atestare documentară a satului Vărzăreşti datează din anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.