Materiale din compartiment: Galeria foto |

Dragoş

Dragoş (1352 – 1354). Cu titlu de voievod Dragoş a fost înveşnicit de prima istorie scrisă a Moldovei Letopiseţul (zis odinioară „de la Bistriţa”), de cînd cu voia lui Dumnezeu s-a început Ţara Moldovei 1359 – 1507. De aici aflăm, că „În anul 1359 a venit Dragoş voievod din Ţara Ungurească, din Maramureş, după un bour, la vînătoare, şi a domnit 2 ani”. Desigur, orice legendă are un sîmbure de adevăr. Se pare însă că în acest caz, aura legendară a diluat puternic elementul real. Mai mulţi cercetători corelează apariţia lui Dragoş la răsărit de Carpaţi cu campaniile lui Andrei Dragfi la sud-est de curbura Carpaţilor, împotriva tătarilor, din 1345, 1347. Nu puţini autori consideră, că Dragoş într-adevăr a fost voievod, dar unguresc. Dînsul ar fi fost căpetenie a unei „mărci” – zonă – forpost unguresc la răsărit de Carpaţi în calea tătarilor. „Înclin să cred, că Dragoş era un ofiţer în armata ungară”, scrie C. Mihăescu-Gruiu. Desigur, ne-ar face plăcere să demonstrăm că Moldova-ţară ar fi existat la 1352 şi că Dragoş ar fi fost primul ei voievod. Probele însă, nu ne îngăduie acest lucru.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
82 locuitori

Pălăria este un sat din cadrul comunei Ţambula, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.53 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.30 km. Satul Pălăria se află la 24 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Pălăria a fost fondat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.