Zagorschi Vasile

S-a născut la 27 februarie în anul 1926 în satul Șevcenko, Chilia, județul Ismail, astăzi Ucraina.

A absolvit cursurile liceului „Bjgdan Petriceicu Hașdeu” de la Chișinău (1941-1944) și Gimnaziul „Alexandru Lahovari” din Rîmnicu-Vîlcea, România (1944-1945).

În anul 1952 a absolvit Conservatorul din Chișinău, clasa compoziţie a profesorului Leonid Gurov. A fost Preşedinte al Uniunii Compozitorilor din Moldova (1964-9190). Din anul 1978 pînă în 1990 a fost membru al Comitetului Executiv al Consiliului Muzical Internaţional UNESCO.

Vasile Zagorschi a abordat mai multe genuri muzicale, precum: muzica de cameră, muzica simfonică, teme muzicale pentru filme și spectacole teatrale.

A activat în calitate de director al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău și ca prorector al Conservatorului de Stat din Chișinău (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), a fost și docent la catedra de „Teorie și compoziţie”.

Titluri:
Artist Emerit al RSSM (1960), Deţinător al Premiului de Stat al RSSM (1968), Artist al Poporului al RSSM (1982). I-au fost acordate premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a ţării − Ordinul Republicii (1997).

Vasile Zagorschi a încetat din viață la data de 1 octombrie 2003.

Creații:
Muzică simfonică:
Simfonia Nr.2 (1991).
„Stanze”, în 5 tablouri („Aeriană”; „Crepuscul”; „Candelă”; „Ornic”; „Epilog”) (1996).

Muzică vocal-simfonică:
„Cine scutură rouă”: cantată (1981), redacţie nouă pentru cor mixt, solişti şi orchestra simfonică (2001).

Muzică de concert:
„Diafonii”: muzică pentru pian şi orchestră de coarde (1980).

Muzică instrumentală de cameră:
„Fantezie” („Crepuscul”) pentru flaut solo (1980).
Sonată-fantezie” pentru pian (1987).
„Sonată” pentru vioară solo (1993).
Cvartet” de coarde Nr.2 (1986).

Filmografie:
1965 – „Evadat de sub escortă”
1967 – „Mariana
1970 − „Riscul
1973 – „Podurile
1978 – „Agent al serviciului secret
1982 – „Trecea o lebădă pe ape”
1983 – „Prietenie între bărbați”
1984 − „Viața și nemurirea lui Serghei Lazo”, serial televizat.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Fundurii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1581
Populația:
3519 locuitori

Fundurii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3519 oameni. Satul Fundurii Vechi a fost menționat documentar în anul 1581.

Citeşte mai departe